Categories: Economic

România este datoare vândută, dacă ne uităm la cifrele oficiale de împrumut

Actualmente, nu există nici o statistică oficială în ceea ce privește rezerva financiară a țării. Iar cine știe, ține cunoștințele închise bine într-un seif, la care populația de rând nu are acces. Ceea ce a ajuns ca informație la populație sunt doar sumele împrumutate până acum, dar și planurile de a lua bani din alte visterii, pe mai departe.

România este datoare vândută, dacă ne uităm la cifrele oficiale de împrumut

De la începutul anului și până acum, Guvernul României a luat împrumuturi în valoare de 56,4 miliarde lei, potrivit profit.ro. La această sumă se adaugă și 1,94 miliarde euro din componenta de împrumut PNRR. Acești bani au intrat în conturi în luna ianuarie. Împrumuturile totale, pentru cinci luni, se ridică al suma de  13,35 miliarde euro sau 66 miliarde lei.

În luna mai, de exemplu, Guvernul României a avut nevoie de 1,75 miliarde dolari. Toate aceste sume sunt necesare pentru a acoperi deficitul bugetar.

Pentru anul 2022, veniturile obținute de stat din taxe sunt estimate că vor fi cu 77 de miliarde de lei mai mari, dar mult mai mici decât cheltuielile. Totodată, să nu uităm că trebuie plătite și unele datorii vechi care au ajuns la scadență. Suma este de 68.4 miliarde lei pentru 2022, menționează profit.ro.

Situația economică tragică în întreaga lume a făcut ca dobânzile la care se împrumută statul român să crească foarte mult. Astfel, în luna mai s-au luat împrumuturi cu o dobândă mai mare de 8%.

Luăm ca exemplu luna trecută. Ministerul Finanțelor dorea să împrumute 2,73 miliarde de lei de la investitori și bănci, dar a ajuns să aibă nevoie de fapt de 3,8 miliarde de lei. Pentru luna iunie, România ar avea nevoie de aproximativ 4,46 miliarde lei.

Guvernul României a anunțat deja că pentru anul în curs are nevoie de 145,4 miliarde lei. Banii se vor lua după cum urmează: 14 miliarde euro piețe externe, 3,7 miliarde euro PNRR, 10 miliarde euro emisiuni de eurobonduri.

Pe plan intern, pentru a fi strânsă cureaua, se fac eforturi mari. ANAF este impulsionat să colecteze mai mulți bani de la populație, căutând noi taxe și impozite, chiar de la populația care trăiește între lux și sărăcie, respectiv cea cu venituri medii. Cei bogați rămân la fel de bogați, cei săraci sunt obișnuiți cu sărăcia, rămân să fie sufocați doar cei de la mijloc și de acestă dată.

Ligia Beatrice Vasilescu

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

o zi ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

o zi ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

2 zile ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

2 zile ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

2 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

2 zile ago

This website uses cookies.