Actual

România, în topul UE! Avem printre cele mai multe ferme

Sursă foto: calfvet.com
sursa foto arhiva personala

Conform datelor furnizate de Comisia Europeană, peste 90% dintre exploatațiile agricole din UE sunt gestionate în cadrul familiilor. Aceasta se traduce în existența a 9,1 milioane de ferme în UE, dintre care 93% sunt considerate ferme de familie.

Aceasta înseamnă că peste jumătate din forța de muncă este asigurată de membrii familiei în aceste ferme, iar în 57% din cazuri, administrarea exploatațiilor este exclusiv o afacere de familie. De asemenea, 36% dintre aceste ferme au cel puțin 50% din personal din rândul familiei.

Cea mai mare pondere de ferme de familie

Chiar dacă fermelor de familie li se atribuie 93% din totalul exploatațiilor agricole din UE, ele administrează doar 61% din terenul agricol folosit în cadrul Uniunii Europene. Cu toate acestea, ele oferă locuri de muncă pentru 78% din angajații din domeniul agricol și dețin 55% din efectivele de animale. În plus, fermierii din exploatațiile de familie contribuie cu 56% din veniturile totale obținute din agricultură în UE.

Totuși, Franța și Estonia se evidențiază prin ponderea mai mică a exploatațiilor de familie, cu 58% respectiv 65%, în timp ce media europeană este de 80%. Cu toate acestea, Grecia, România și Polonia au cea mai mare pondere, fiecare cu 99% din exploatațiile agricole gestionate de familii. Aceste date evidențiază contribuția semnificativă a fermelor de familie la economia agricolă europeană, potrivit Economica.ro.