Actual

Valoarea coșului minim de cumpărături. De câți bani are nevoie o familie

Coș de cumpărături,
sursa foto Antena 3CNN

Românii se confruntă cu o situație financiară destul de precară. Multe persoane au probleme din cauza veniturilor mici. La acest lucru se adaugă și problema costului extrem de ridicat de trai. Toate produsele necesare vieții s-au scumpit. Astfel, la momentul actual, valoarea unui coș de cumpărături este foarte ridicată.

Astfel, pentru a avea un trai decent, o familie cu doi copii trebuie să aibă un buget destul de mare pentru cheltuielile necesare. Potrivit calculelor, valoarea coșului minim de cumpărături pentru o familie a crescut exponențial.

Valoarea coșului minim de cumpărături

Românii vor avea nevoie de sume foarte mari de bani pentru a trăi. Coșul minim de cumpărături este cu mult mai mare față de costurile din anul 2022. Estimările specialiștilor arată că, în octombrie 2023, cheltuielile lunare ale unei familii de români se vor apropia de 10.000 de lei. Această sumă a fost luată în calcul pentru o familie cu doi copii și cu un nivel decent de trai.

Suma de bani necesară în România pentru ca o familie cu doi copii să trăiască în condiții confortabile este uriașă. La fel ca anul trecut, creșterea prețurilor a fost principala cauză a problemelor din acest an. Românii se confruntă în continuare cu o inflație extraordinar de mare, chiar și cu măsurile luate de guvern încă din toamnă. Scopul acestora era de a încetini explozia prețurilor. Dar, tarifele reduse sunt în continuare mari în concordanță cu veniturile populației.

Costuri mari pentru trai

Traiul în România devine din ce în ce mai scump. Potrivit unei estimări realizate de Syndex România și Fundația Friedrich Ebert România pentru anul 2023. Valoarea coșului minim de consum pentru un trai bun a crescut cu peste 15% în acest an. Comparativ cu aceeași perioadă din 2022, când prețurile erau mai mici, potrivit datelor guvernamentale.

Analiza experților arată că 9.978 de lei pe lună este valoarea coșului minim de consum. Pentru ca o familie de doi adulți și doi copii să trăiască confortabil. Valoarea costului de trai pentru aceeași familie era în septembrie 2022 de 8.659 de lei.

Cheltuieli lunare

Valoarea coșului de cumpărături minime scade odată cu numărul mai mic de membri.  8.205 lei pe lună sunt cheltuielile pentru o gospodărie formată dintr-un copil și doi adulți. Fără copii, o familie formată din doi adulți ar avea nevoie de 6.162 de lei pe lună. De asemenea, bugetul unei persoane singure este destul de mare. Un cetățean cheltuiește suma de 3.807 lei pe lună pentru a se întreține.

Creșterile puternice ale costurilor pentru anumite bunuri sunt principala cauză a majorării valorii coșului de consum. Alimentele au suferit o scumpire de 10%.  De asemenea, îmbrăcămintea și încălțămintea au primit un plus de preț de 11%.  Și  bunurile de uz casnic și igiena s-au scumpit cu 15,4%. Cele mai mari majorări au fost înregistrate la nivelul locuinței, cu un plus de 27,4%.

Românii au venituri mici

Milioane de români se luptă să ajungă la sfârșit de lună. Aceștia au dificultăți în a-și permite coșul minim lunar. La noi în țară, salariul minim brut este în prezent oferit pentru aproape 1,5 milioane de lucrători. Ministerul Muncii estimează că este vorba de aproximativ 28% din totalul angajaților activi. De la 1 octombrie, venitul minim este de 3.300 de lei, conform Fanatik .