Info Actual

Info Actual > Diverse > România se înarmează! Armata cumpără armament de sute de milioane de dolari
Diverse

România se înarmează! Armata cumpără armament de sute de milioane de dolari

România se înarmează! Armata cumpără armament de sute de milioane de dolari

Un proiect de lege a fost trimis de Guvern, spre aprobare în regim de urgență, de către Parlament, care prevede achiziționarea unui sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă, în valoare de aproape 300 de milioane de dolari, fără TVA.

Proiectul prezintă realizarea „Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață” aferentă programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”.

Sistemul american conține patru instalații mobile

„Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă care va fi achiziționat include, fără a se limita la acestea, patru instalații mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicații, platforme de transport și încărcare-descărcare, senzori, suport logistic inițial, mentenanță și echipamente de testare, echipamente criptografice și cu regim special, asistență de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum și baze de date specifice SIML”, anunță MApN.

Costurile programului sunt estimate la 286 milioane de dolari, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

„După adoptarea legii de către Parlamentului României, urmează o etapă de discuții și negocieri de natură tehnico-economică, pentru stabilirea configurației finale a sistemului și derularea achiziției, dar și opțiunile de realizare, prin cooperare tehnologică și industrială a unei capacități de producție și realizare a mentenanței constituită la nivelul unui operator economic român, care va fi o capacitate strategică”, mai spune MApN.

Forţele Navale Române au anunțat că sistemul este adaptat misiunilor actuale. Sistemul are o durata de viaţă de aproximativ 20 de ani, care poate fi prelungită prin modernizări succesive.

MApN mai anunță că sistemul reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă. Achiziția va fi finalizată până în anul 2024.