Actual

România și Bulgaria, în Schengen „cât mai curând anul acesta”? Ursula von der Leyen își arată susținerea

România și Bulgaria, în Schengen „cât mai curând anul acesta”? Ursula von der Leyen își arată susținerea

Votul din 8 decembrie 2022, în urma căruia României și Bulgariei le-a fost oprit accesul în Schengen, a iscat multe controverse atât în politica externă, cât și în politicile interne ale celor două state. În România, a existat o tentativă populară de boicot a firmelor cu acționariat austriac. În mod oficial, Eugen Tomac, europarlamentar din partea PMP, a depus o cerere de acțiune în anulare a votului nefavorabil acordat de Austria României.

De asemenea, Țările de Jos s-au opus aderării Bulgariei, iar cele două țări vecine est-europene au fost respinse „la pachet” în urma plenului din 8 decembrie 2022. Comisia Europeană, prezidată de Ursula von der Leyen, s-a arătat în favoarea extinderii zonei de liberă circulație, astfel încât a solicitat Consiliului European să accelereze procedura prin care cele două state UE refuzate să poată adera la Schengen în viitorul apropiat.

„Extinderea spaţiului Schengen rămâne o prioritate politică a Comisiei şi solicităm Consiliului să facă paşii necesari pentru a fi luată o decizie cât mai curând posibil anul acesta, astfel încât România şi Bulgaria să devină parte a zonei Schengen”, a declarat aceasta.

Care a fost solicitarea lui Eugen Tomac

Europarlamentarul a postat astăzi, pe pagina sa oficială de Facebook, scrisoarea pe care Ursula von der Leyen i-a adresat-o ca răspuns la doleanțele lui. El a subliniat urmăritorilor săi că președinta Comisiei Europene își arată susținerea față de intrarea României în zona de circulație fără restricții.

„Imediat după refuzul Austriei de a vota pentru accesul României în Schengen, i-am transmis Preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare în care solicit cu fermitate sancţionarea acestui abuz de drept. În scrisoarea de răspuns pe care am primit-o astăzi, preşedinta von der Leyen îmi dă dreptate şi subliniază corectitudinea tuturor argumentelor pe care le-am invocat. Prin urmare, Ursula von der Leyen cere Consiliului să ia o decizie „cât mai curând posibil anul acesta”, astfel încât România şi Bulgaria să devină parte a spaţiului Schengen”, a declarat omul politic, iar afirmațiile sale de pe Facebook au fost citate de HotNews.

Inițiativele pentru aderarea rapidă a României și Bulgariei

Eugen Tomac încurajează toate persoanele care susțin aderarea țării noastre și a țării vecine să semneze o petiție. Omul politic este de părere că respingerea României a fost abuzivă, iar Ursula von der Leyen pare să-i dea dreptate din răspunsul în scris pe care i l-a adresat.

„Votul din 8 decembrie este profund nedrept, iar această injustiţie făcută României trebuie corectată. Altfel, creează un precedent foarte periculos. Eu sunt hotărât să continui campania pe care am iniţiat-o, “Semnează pentru România în Schengen”, până când ţării noastre i se va face dreptate. Dacă şi tu vrei ca România să fie parte a spaţiului Schengen, intră pe romaniainschengen.ro şi semnează petiţia!”