Economic

România, țara care se împrumută la cele mai mari costuri din UE. Dobânzi aproape duble, comparativ cu anul trecut

România, țara care se împrumută la cele mai mari costuri din UE. Dobânzi aproape duble, comparativ cu anul trecut

Datoria crește anual cu 20 de miliarde de lei din majorarea dobânzii. Doar Ungaria și Polonia se mai împrumută la costuri mari, în UE, de 4,40% și 3,35%, în schimb ce Bulgaria a obținut un împrumut mai ieftin de șase ori decât țara noastră. În schimb, țări precum Germania sau Danemarca se împrumută chiar la dobânzi negative.

România, țara care se împrumută la cele mai mari costuri din UE. Dobânzi aproape duble, comparativ cu anul trecut

Potrivit calculelor făcute de Radu Georgescu, CFO Network, România plăteşte dobânzi suplimentare de 20 miliarde lei, comparativ cu anul 2021, anunță economica.net. Statisticile publicate de BCE sunt pentru statele membre ale UE şi se referă la ratele dobânzilor pentru obligațiunile de stat pe termen lung denominate în euro pentru statele membre din zona euro și în monede naționale pentru statele membre care nu au adoptat euro.

Dobânzile bondurilor româneşti pe termen lung (10 ani) s-au dublat în ultimul an, potrivit ultimelor date oferite de Banca Central Europenă (BCE). Mai mult, randamentele yieldurilor pe 10 ani sunt cele mai mari din toataă Zona Non Euro a Uniunii Europene, de 6,20% la finalul lunii martie 2022, faţă de 2,96% la finalul lunii martie 2021. Iar datoria externă continuă să crească.

Astfel, BCE arată că bondurile României pe 10 ani sunt remunerate cu o dobândă de 6,20% la final de martie 2022, în timp ce ale ţării vecine, Bulgaria, sunt taxate cu doar 1,09%. Dobânda la titlurile de stat ale României a crescut de 2,09 ori în ultimul an, în timp ce Bulgaria, are o rată a împrumutului pe termen lung de şase ori mai mică decât România, potrivit datelor furnizate de BCE.

Aproape la fel de scump ca noi se împrumută Ungaria, unde dobânda bondurilor pe 10 ani a ajuns la 5,92% de la 2,68% în martie 2021. Urmează apoi Polonia cu 4,83% dobânda în martie 2022 faţă de numai 1,53% în martie 2021. Urmează Cehia cu 3,53% la final de martie 2022, dar cu o accelerare ceva mai mică a scumpirilor la împrumuturi: dobânda pe 10 ani în martie 2021 a fost de 1,87%.

Dintre cele 46, 9 miliarde de lei împrumutate de România în primele trei luni ale anului 2022, 9,6 miliarde au fost contractate prin Planul Național de redresare și Reziliență (PNRR).

Bulgaria reușește să se împrumute de șase ori mai ieftin decât România

Indicatorii macroeconomici, deficitul de cont curent şi cel bugetar, sunt mult mai mici în Bulgaria decât cei ai României. Între timp, rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 19,6 la sută în perioada ianuarie – februarie 2022, comparativ cu 16,4 la sută în anul 2021. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 28 februarie 2022 a fost de 4,6 luni, în comparație cu 4,9 luni la 31 decembrie 2021, potrivit ultimelor date publicate de BNR.

În schimb, România se remarcă prin cel mai mare deficit bugetar, cel mai mare deficit de cont curent și cea mai mare dobânda plătită de un stat UE. În tot acest timp datoria externă creşte, nevoile de împrumut ale Ministerului Finanțelor sunt din ce în ce mai mari, iar tăvălugul majorărilor de dobândă abia a început.

„Economia României a revenit la 5,9 procente în 2021, în ciuda problemelor în lanțul de aprovizionare, a creșterii semnificative a inflației și efectelor pandemiei. Se estimează că economia României va crește modest în 2022, deși riscurile de recesiune pe care le generează criza din Ucraina sunt mari.

În ciuda unor măsuri de consolidare, deficitul fiscal va rămâne ridicat în 2022, la aproximativ 6,6 la sută din PIB. Se anticipează că sărăcia va scădea ușor la 10,1% în 2022”, se arată în cel mai recent raport privind situația economică a regiunilor din Europa și Asia Centrală al Băncii Mondiale.