Economic

România va primi energie din Ucraina la prețuri cu peste 70% mai mici decât prețurile locale

România va primi energie din Ucraina la prețuri cu peste 70% mai mici decât prețurile locale
capital.ro

Săptămâna aceasta, cu luni bune mai devreme față de momentul preconizat inițial, producătorii de energie electrică din Ucraina se pregătesc să efectueze primele exporturi comerciale în Uniunea Europeană, iar prima piață pe care vor intra ucrainenii este cea românească, cu prețuri cu peste 70% mai mici decât cele angro locale din prezent.

Declarația operatorului român Transelectrica

În acest context, operatorul român de profil Transelectrica a anunțat că operatorii de transport și sistem (OTS) din Europa Continentală au confirmat faptul că au fost îndeplinite condițiile tehnice preliminare pentru a permite schimburile comerciale de energie electrică între Ucraina și statele vecine.

Într-un comunicat al companiei românești se precizează următoarele: „Acest proces  urmează sincronizării cu succes a sistemelor electroenergetice, realizată în data de 16 martie 2022, și a acceptării Ukrenergo ca membru observator al ENTSO-E, pe 26 aprilie 2022. Aceste realizãri au fost obținute în urma unor eforturi intense din partea tuturor OTS-urilor din Europa, în special ale Ukrenergo și ale operatorilor din statele învecinate”.

Schimburile comerciale de energie electricã cu Ucraina/Republica Moldova sunt planificate să înceapă pe data de 30 iunie 2022, pe interconexiunea dintre Ucraina și România, potrivit aceleiași surse citate.

Pe celelalte interconexiuni (Ucraina-Slovacia, Ucraina-Ungaria și Moldova-România) comercializarea energiei electrice va urma ulterior, după definitivarea aspectelor legate de regulile de licitație. În primă fază, capacitatea comercialã totală va fi limitatã la 100 MW, iar după această etapă inițială, este de așteptat ca valorile comercializate să crească treptat, în urma unei evaluări lunare a impactului volumelor schimbate asupra stabilității și securității sistemului energetic.

Transelectrica a declarat că „Această realizare reprezintă pas suplimentar, atins la mai puțin de patru luni de la sincronizarea de urgență a sistemelor Ucrainei și  Republicii Moldova cu rețeaua europeanã și, în plus, demonstrează angajamentul puternic al operatorilor de transport și sistem europeni față de Ukrenergo (Operatorul de Transport și Sistem din Ucraina) și Moldelectrica (Operatorul de Transport și Sistem din Republica Moldova). Apreciem că, în perioada imediat următoare, se va finaliza și procesul de armonizare a detaliilor tehnice și comerciale privind schimburile între România și Republica Moldova”, potrivit profit.ro.

Cum au acționat traderii în urma anunțului

La mai puțin de oră de la anunț, potrivit ICIS, traderii de energie din România și Ucraina au început negocierile pentru semnarea de contracte. Astfel, un trader din România a declarat pentru publicația londoneză că importurile sunt foarte atractive, în condițiile în care prețurile spot din Ucraina sunt în prezent de circa 78,50 euro/MWh, cu aproape 75% sub cele de 301,50 euro/MWh de pe piața pentru ziua următoare (PZU) din România. La rândul său, un trader ucrainean a spus că piața românească este avantajoasă pentru producătorii din Ucraina, care pot vinde aici mai scump decât la ei acasă. Din cauza agresiunii militare a Rusiei, întreaga industrie energetică ucraineană suferă.

După ce mii de consumatori au fost deconectați de la rețele ca urmare a avariilor grave provocate de bombardamentele ruse, companiile de profil din Ucraina au mari probleme de cash-flow.