Actual

Românii care dețin apartamente primesc vești bune! Noua lege a fost promulgată

Sursă foto: pixabay.com
Sursă foto: pixabay.com

O nouă lege a fost promulgată recent în România, care conferă proprietarilor de apartamente posibilitatea de a-și consolida mult mai ușor locuințele în cazul în care acestea sunt afectate de o mișcate seismică. 

Autorii legii au recunoscut că, până în acest moment, structura birocratică a contribuit mai mult la împiedicarea proprietarilor decât la sprijinirea acestora în consolidarea proprietăților lor. Potrivit unuia dintre inițiatori ai legii, aceasta are o serie de prevederi care îi ajută pe români. 

Legea elimină regulile care îi împiedicau pe români 

„A fost eliminată regula absurdă a unanimității. De acum înainte, ca în orice democrație, decizia de a locui într-o clădire protejată – adică, de a începe reabilitarea sau consolidarea unei clădiri — se va lua de către jumătate plus unu dintre proprietari. Nimeni nu are dreptul să pună în pericol viața altcuiva. 

A fost scăzută de la 25 de ani la 5 ani perioada de la care poate fi înstrăinată o locuință reabilitată, fără a rambursa costurile lucrărilor. Nu contează cine e proprietar, atâta vreme cât acea locuință este mai rezistentă și mai pregătită de cutremur”, explică inițiatorul. 

În plus, inițiatorii proiectului legislativ transmit că au implementat un nou mecanism de sprijin pentru inițiative proprii, dat fiind faptul că statul prioritizează instituțiile publice, spitalele și unitățile de învățământ. 

Ce drepturi au proprietarii 

„Concret, proprietarii sau asociațiile din clădirile încadrate la risc seismic 1 și 2 vor avea posibilitatea să obțină credite de reabilitare seismică garantate de stat pentru lucrările de reabilitare. Au fost scutite de orice taxe de timbru, tarife, comisioane sau cauțiuni toate acțiunile în justiție efectuate de autoritățile publice pentru demararea lucrărilor”, precizează inițiatorii. 

Fiecare organizație publică va trebui să ofere autorităților locale asistența și cunoștințele de care au nevoie pentru a începe procesele de restaurare și consolidare. Oamenii nu se mai întrec în a cumpăra case în România. Achiziționarea unei proprietăți nu mai este la fel de importantă pentru tineri. 

Cauza principală este lipsa de fonduri. Peste 95% dintre români vor fi proprietari de locuințe până în 2021. Statul român are cei mai mulți proprietari de locuințe la nivel european. Atât prețurile de pe piața imobiliară, cât și ratele dobânzilor au crescut. Din această cauză, românii nu se mai întrec în a-și cumpăra case, potrivit Daily Business.

Programul de reparații edilitare a primit pentru acest an un buget de 9,5 milioane de lei, din care 2 milioane de lei sunt fonduri de stat. În schimb, pentru anul 2011 a fost alocat un buget de 8,34 milioane de lei, din care 3,65 milioane de lei au provenit de la bugetul de stat.