Actual

Vechiul Pod de Nuc din parcul Cișmigiu stă să cadă! Nicușor Dan nu poate promite nimic

podul de nuc din cismigiu
sursă foto rombadconstruct

Starea podului de nuc din Parcul Cișmigiu se deteriorează constant. Fragmentele de beton care se desprind de pe acesta reprezintă o amenințare pentru cei care trec pe sub el, mai ales după ce lacul a fost alimentat cu apă.

Autoritățile locale au început să facă eforturi pentru a reda Parcului Cișmigiu din București aspectul unui adevărat parc. Deși încă mai sunt multe aspecte care trebuie îmbunătățite, se văd îmbunătățiri notabile. Parcul pare să revină la starea de altădată, cu toate că mai sunt multe lucruri de făcut pentru a fi complet renovat.

Podul Mare a fost reabilitat

În data de 9 mai 2021, publicația Libertatea a scris pentru prima dată despre problemele cu care se confruntă cel mai vechi parc din București, în special despre starea precară a Podului Mare, care reprezintă un simbol și un monument istoric.

Recent, primarul Nicușor Dan a anunțat că lucrările de consolidare și renovare a Podului Mare au fost finalizate. În prezent, reprezentanții Trustului de Clădiri Metropolitane sunt ocupați cu ultimele finisaje, iar apoi va începe procedura de recepție a obiectivului.

„Podul nu a fost niciodată reabilitat, fiind făcute doar mici reparații. Din cauza degradării, acesta reprezenta un real pericol pentru vizitatori. De aceea, erau extrem de importante reparațiile capitale care să asigure stabilitatea și siguranța construcției” a spus primarul.

Podul de Nuc nu a mai fost reparat de aproape 100 ani

După finalizarea lucrărilor de consolidare și renovare a Podului Mare, autoritățile bucureștene vor îndrepta atenția spre un nou obiectiv, și anume Podul de Nuc. Această construcție datează din 1859 și este una dintre cele mai vechi lucrări din București. Ultima reparație capitală a podului a avut loc în anul 1930, cu 93 de ani în urmă. Podul este construit sub forma unor false trunchiuri de arbori, cu crengile împletite, fiind realizat integral din ciment cu armătură metalică.

Podul de Nuc leagă Aleea Platanului de Aleea Magnoliei și are o lungime de 11,1 metri și o lățime de 4,20 metri, conform Administrației Parcurilor din Capitală. Podul este dotat cu balustrade ornamentale de 15,5 metri.

Din păcate, în prezent Podul de Nuc prezintă multiple probleme, printre care se numără deteriorarea elementelor decorative, crăparea și desprinderea acestora, dar și prăbușirea unor bucăți de beton în albia lacului.

Când începe reabilitarea Podului de Nuc

Nicușor Dan a anunțat anul trecut: „Am realizat expertiza podului și vom demara prin ALPAB, instituție coordonată de viceprimarul Horia Tomescu, lucrările pentru consolidarea şi reabilitarea acestuia”.

În urma unei expertize efectuate în 2019, „podul se află într-o stare de degradare avansată, atât la nivelul suprastructurii, cât și la nivelul infrastructurii. Sunt necesare lucrări de reabilitare pentru aducerea sa în parametri normali de funcționare”.

Nu se știe o dată exactă pentru începerea lucrărilor de reabilitare a Podului de Nuc. Se menționează doar că autoritățile intenționează să demareze acțiunea de reabilitare totală a podului în această vară sau cel târziu în toamnă, scrie Libertatea.