Social

Românii care primesc 1.450 lei! Legea a trecut de Klaus Iohannis

Vouchere de vacanță Credit imaginea Libertatea.ro
Credit imaginea: Libertatea.ro

Veste excelentă pentru o categorie de români! Klaus Iohannis a promulgat proiectul prin care, pentru perioada 2022 – 2026, se acordă 1.450 de lei pe an pentru acești angajați, prin intermediul voucherelor de vacanță.

Astfel, cadrele militare, polițiștii care lucrează la secții sau în penitenciare, precum și civilii din instituțiile publice care au ca domeniu de activitate apărarea și securitatea națională vor beneficia de aceste tichete valorice. Amintim că din 2024, aceste vouchere de vacanță, care înainte erau finanțate de stat doar pentru persoanele din sectorul bugetar, vor fi cel mai probabil oferite și către angajații de la privat, fără niciun cost suplimentar pentru angajator. În prezent, privații pot primi astfel de tichete doar la discreția angajatorului, ca beneficiu extrasalarial.

Cum pot fi folosite voucherele de vacanță?

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului, care tocmai a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, instituțiile publice și cele care au fost constituite din venituri proprii, pe lângă aceste instituții publice, acordă vouchere de vacanță salariaților lor. Cei 1.450 care se acordă an de an pot fi folosiți pentru vacanțe exclusiv pe teritoriul României. Scopul acestei inițiative a fost acela de a oferi noi beneficii extrasalariale angajaților, dar și de a stimula turismul românesc.

„Instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea 500/2002 privind finanţele publice şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din legea 273/2006 privind finanţele publice locale, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, voucher de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, se arată în textul de lege care tocmai a fost promulgat de liderul de la Cotroceni.

Personalul din domeniul apărării și domeniile conexe, vizat

Conform actului normativ, sunt eligibili pentru aceste beneficii și cei care activează în domeniul apărării și în subdomeniile adiacente. Acest lucru este interesant de remarcat, dat fiind că liderii de sindicat din penitenciare și-au exprimat nemulțumirea față de condițiile de lucru. În plus, ei s-au solidarizat public cu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și cu Federația Sindicatelor „Spiru Haret”, care au organizat săptămâna trecută greve de avertizare în toată țara, iar acum conduc o grevă generală a profesorilor și cadrelor auxiliare din domeniul educației.

Actul normativ prevede în acest fel că „prin derogare (…), în perioada 2022-2026, pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii din penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziţionate direct sau prin intermediul unei agenţii de turism licenţiate, în limita a 1.450 lei anul pentru un salariat”, conform g4media.ro.