Economic

Românii din diaspora au trimis acasă sume record. Cotribuția cetățenilor care muncesc în străinătate la economia națională

euro Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto Antena 3 CNN

Aproximativ 3,2% din PIB-ul României, adică peste 9 miliarde de dolari (8,2 miliarde de euro), au fost trimiși acasă de către românii rezidenți în străinătate în 2021, potrivit datelor publicate de Banca Mondială, ceea ce plasează România pe locul al treilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește valoarea remitențelor raportată la PIB.

În ultimii 30 de ani, românii din diaspora au trimis acasă cei mai mulți bani din toate timpurile.

Românii din străinătate au trimis în România 9 miliarde de euro

Potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României, care estimează o sumă de 9 miliarde de euro în 2021, diaspora va continua să fie un investitor străin important pentru România, deoarece suma de bani pe care expatriații o trimit acasă este comparabilă cu cea a investițiilor străine directe, în ciuda faptului că acestea din urmă au crescut semnificativ. Cele trei națiuni cu cea mai mare populație de români – Spania, Italia și Germania – furnizează peste 60% din remitențe.

Remitențele de la cetățenii care lucrează în străinătate reprezintă o sursă semnificativă de creștere economică pentru multe națiuni, în special pentru cele în curs de dezvoltare. Remitențele sunt de natură anticiclică și sunt adesea mai stabile decât mișcările de capital.

Acest lucru înseamnă că acestea cresc atunci când fluxurile de capital privat din țările de origine ale migranților tind să scadă, cum ar fi în timpul recesiunilor sau în urma unor dezastre naturale. Potrivit Hotnews, remitențele din diaspora reprezintă o sursă cheie de venit în națiunile în care există tulburări politice.

Românii din diaspora pot solicita buletin în străinătate

Propunerea legislativă de modificare a Ordonanței de Urgență 97/2005, care permite cetățenilor români din străinătate să solicite statului român eliberarea de cărți electronice de identitate, a fost aprobată luni cu o majoritate covârșitoare de plenul Senatului.

„De la data asigurării infrastructurii tehnice necesare punerii în circulaţie a cărţii electronice de identitate, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot solicita eliberarea cărţii electronice de identitate cu adresa de domiciliu în străinătate oricărui serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor ori misiunilor diplomatice sau oficiile consulare ale României”, menționează noile alineate adăugate articolului 13 al OUG 97/2005.

„Proiectul răspunde nevoilor cetăţenilor români care sunt din ce în ce mai mobili şi mai familiarizaţi cu procedurile informatice. Acestea vor beneficia de eliminarea discriminării existente între cetăţenii români cu domiciliul în România şi cetăţenii cu domiciliul în străinătate, precum şi de proceduri facile menite să îi încurajeze să-şi declare domiciliul sau reşedinţa pentru ca statul român să aloce resurse bazate pe datele reale cu privire la numărul de cetăţeni care locuiesc într-o unitate administrativ-teritorială”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Propunerea legislativă agreată de Senat va fi acum trimisă spre dezbatere și vot la Camera Deputaților, for decizional competent, pentru a fi aprobată și transformată în lege.