Actual Diverse

Studenții români vor putea studia din nou în străinătate cu bani de la stat. Ce sume se alocă și ce va mai asigura statul român

Studenții români vor putea studia din nou în străinătate cu bani de la stat. Ce sume se alocă și ce va mai asigura statul român
bani.md

Ministerul Educației reia bursele de studii universitare de masterat și doctorat în străinătate. Proiectul „România Educată” explică necesitatea intensificării procesului de internaţionalizare a sistemului de învățământ superior românesc.

Proiectul privind acordarea burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare se află în dezbatere publică

Potrivit unui anunț al ministrului Ligia Deca, Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind acordarea burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, postdoctorale şi de cercetare.

Astfel, în data de 07 ianuarie 2023, pe pagina sa de facebook, ministrul Ligia Deca a scris: „Proiectul „România Educată” explică necesitatea intensificării procesului de internaţionalizare a sistemului de învățământ superior românesc, prin încurajarea membrilor comunităţii universitare să participe în mobilităţi internaţionale. În acest sens, ne propunem reluarea burselor pentru stagii de studii universitare, stagii postdoctorale şi de cercetare, instituite pentru prima oară în anul 1998″.

Ce sume lunare se vor acorda, potrivit anunțului ministrului Educației

Cuantumul bursei lunare va fi de cel puţin 1.000 de euro, iar statul român va asigura inclusiv plata transportului din România până la locul de desfăşurare a stagiului şi retur, a anunțat Ligia Deca.

Iar, după finalizarea stagiului, bursierul îşi va relua studiile universitare sau postuniversitare în ţară.

Se urmărește formarea de specialiști în domenii de maxim interes pentru țara noastră

„Prin această măsură, urmărim formarea de specialişti în domenii de maxim interes pentru România, precum: cel energetic, bioeconomie, eco-nano-tehnologii, afaceri transatlantice, relaţiile internaţionale, diplomaţia Uniunii Europene sau guvernanţă europeană. Posibilitatea efectuării unor astfel de stagii universitare va îmbunătăţi calitatea şi aplicabilitatea cercetării româneşti, prin sincronizarea cu noile trenduri de cercetare”, a precizat ministrul Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de facebook.

Propunerile și sugestiile se pot face timp de încă o săptămână

Propunerile şi sugestiile cu privire la acest proiect, publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei, pot fi făcute până la mijlocul acestei luni.

“Așteptăm propunerile și sugestiile dvs. cu privire la proiectul publicat până pe 16.01.2023”, a încheiat Ligia Deca anunțul său de pe facebook.