Actual International

Românii fug din calea războiului civil din Sudan. 20 de conaționali sunt încă prinși printre bombardamente

Război civil Sudan Sursă foto Digi24
Sursă foto Digi24

Lovitura de stat din Sudan, care a avut loc săptămâna trecută, a degenerat într-un război civil. Părțile beligerante sunt generalul armatei sudaneze și generalul unei grupări paramilitare influente. În urma conflictelor sângeroase, care au dus până acum la sute de morți, mai multe state euro-atlantice își evacuează cetățenii care se aflau în Sudan. Printre aceste țări, și România.

Cele câteva sute de români de pe teritoriu sudanez au trecut cu succes prin procesul de evacuare. Singura excepție este reprezentată de 20 de persoane cu cetățenie română, precum și de trei membri ai familiilor lor, care sunt egipteni, respectiv sudanezi.

Ce poziție a luat Ministerul Afacerilor Externe din România

La scurt timp după ce Statele Unite ale Americii și Franța au început să-și evacueze cetățenii de pe teritoriul Sudanului, România a luat o poziție similară. Autoritățile franceze au oferit asistență românilor pentru a părăsi țara măcinată de război civil – noaptea trecută, cu ajutorul Franței, zece persoane cu destinația România au fost evacuate, conform declarației pe care a făcut-o ministrul român al Afacerilor Externe pe pagina sa de Twitter.

„Task force-ul interinstituțional își continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluțiile din Sudan și menține legătura cu cetățenii români aflați încă în Sudan, precum și cu celelalte state membre UE și partenere, în vederea evacuării cetățenilor români și a membrilor de familie ai acestora care și-au exprimat dorința de a fi evacuați”

 

„Multe mulțumiri autorităților franceze @mincolonna @francediplo pentru sprijinul oferit cu scopul de a evacua 9 cetățeni români și un membru de familie din Sudan pe timp de noapte. România își reiterează cererea de oprire imediată a ostilităților și protecția civililor”, a declarat Bogdan Aurescu pe pagina sa oficială de Twitter.

Îngrijorările Occidentului față de conflictul civil din Sudan

Mai multe state au început procedurile de evacuare. Dintre ele, cele mai prompte au fost SUA și Franța. Le-au urmat repede exemplul Germania, Olanda și România. De asemenea, Elveția și-a închis ambasada de pe teritoriul Sudanului și a început proceduri similare. Primul oraș evacuat a fost Khartoum, urmat de Djibouti.

Autoritățile franceze și germane au făcut până acum cele mai ample eforturi pentru repatrierea cetățenilor care fug din calea războiului, inclusiv celor care nu sunt cetățeni ai acestor două țări. Fanatik pune la dispoziție și numerele de telefon pe care românii aflați în pericol le pot folosi pentru a obține sprijin: +251 116 622 675, numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba, iar numărul de telefon al misiunii diplomatice este +251 935 350 059.