Actual

Se elimină limitele pentru plățile cash! Guvernul a cedat presiunii

Guvernul României a decis să elimine limitele anterioare impuse privind plățile în numerar. Permițând acum românilor și firmelor să efectueze plăți mai mari.

Se pot face plăți  de până la 5.000 de lei între persoane fizice. De asemenea, se poate plăti numerar până la 10.000 de lei în magazinele cash and carry. Această decizie reprezintă un reviriment față de măsurile anterioare care limitau plățile în numerar.

„Atât reacţiile din spaţiul public, cât şi cele existente la nivelul societăţii ca urmare a adoptării acestei măsuri, au determinat concluzia că societatea românească nu este pregătită pentru măsura limitării utilizării numerarului.

Astfel, percepțiile societăţii au fost diverse. De la teama, eronată, de eliminare a numerarului, la îngrijorarea cu privire la îngreunarea activităţii zilnice. Temeri au fost mai ales în cazul micilor afaceri.  Principalele griji au fost legate de costurile suplimentare generate de comisioanele şi taxele pentru procesarea plăţilor electronice.

De altfel, şi din sondajul efectuat de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România privind reducerea plafoanelor pentru plăţile cash, în perioada 3 – 06.11.2023, respondenţii au fost în defavoarea măsurilor de reducere a plafoanelor de încasări şi plăţi în numerar. Astfel, din cei peste 2.500 de antreprenori, la întrebarea dacă consideră oportună reducerea pragului pentru plăţile cash introduse prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, 94,1% au răspuns „NU”, potrivit Agerpres.