Social

Românii vor avea acces gratuit la apă și canalizare! Descoperă cum poți beneficia de această oportunitate unică

Bani Sursa foto capital
Sursa foto capital

Numeroși români nu au încă acces la sisteme publice de apă și canalizare. Pentru conectarea familiilor și a altor persoane aflate în dificultate la aceste rețele, Uniunea Europeană va contribui cu 900 de milioane de lei.

Situația financiară a acestor gospodării reprezintă o provocare, deoarece nu dispun de fonduri pentru a se racorda la aceste rețele de utilități. Din cauza condițiilor lor de trai precare și a riscului crescut de îmbolnăvire.

Ajutor european pentru români

Schema „Prima racordare la rețeaua publică de apă și canalizare” este modul în care fondurile europene vor ajunge la români. Scopul acestei inițiative este de a oferi familiilor vulnerabile acces la aceste sisteme pentru a-și îmbunătăți nivelul de trai.

„Măsura vizează sprijinirea familiilor și persoanelor singure cu venituri reduse (care au media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie) pentru plata cheltuielilor de branșare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă și/sau de canalizare.”, conform declarațiilor oficialilor Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Unele persoane încă mai primesc apă de la fântână, uneori chiar și 10 găleți pe zi. Acest lucru este valabil pentru o persoană în vârstă de 63 de ani care se spală și gătește folosind apa din fântână.

„E foarte scump și oamenii pe care-i bagi la lucru, cu 200/zi nu-ți vin, plus țevile, uite cât de departe e de drum… așa că am preferat cât voi trăi să mă folosesc de fântână, până dincolo la cealaltă casă să mă racordez, îi foarte scump.”, a declarat aceasta conform stirileprotv.ro.

Cine beneficiază

Persoanele sau familiile cu venituri lunare mai mici de 2.550 de lei au de câștigat de pe urma acestei asistențe. Ele pot solicita suma nerambursabilă de 1 900 de euro din partea guvernului.

Procentul de finanțare acordat prin intermediul Planului național de redresare și reziliență este de 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului, fără TVA.

Potrivit unui comunicat de presă al AFM, cea de-a doua etapă de strângere de fonduri pentru acest program va avea loc în perioada 26 mai – 26 iunie 2023. Pentru depunerea cererilor de finanțare se poate utiliza aplicația pentru acest program de potrivire, care va putea fi accesată pe site-ul instituției.

„În cadrul Programului se acordă finanțare pentru realizarea țintelor cuprinse în Investiția 3 – Sprijinirea conectării populației cu venituri mici la rețelele de alimentare cu apă și/sau canalizare existente din cadrul Componentei C1: Managementul Apei și contribuie la îndeplinirea Reformei 1. Consolidarea cadrului de reglementare pentru managementul sustenabil al sectorului de apă și apă uzată și pentru accelerarea accesului populației la servicii de calitate conform directivelor europene”, potrivit AFM.