Actual

Românii vor primi un nou tip de voucher! Atenție, tichetele trebuie transformate în bani

IMM Ajutoarele de la stat Programul Family Start FamilyStart Bani Sursa foto Antena 3 CNN Creștere salarială
Sursa foto Antena 3 CNN

De la 1 ianuarie 2024, românii vor putea primi un nou tip de voucher. Este vorba despre voucherul instituit prin  Legea privind furnizorii de servicii domestice din România. Una dintre diferențele dintre acest tip de voucher și altele este că tichetele casnice trebuie convertite în bani

Serviciile prestatorilor casnici  sunt adesea prestate doar ocazional, iar plățile beneficiarilor către prestator nu sunt aproape niciodată impozitate, întrucât, în cele mai multe cazuri acestea se fac cash.  Instituțiile sunt preocupate să intre în legalitate pentru că problema este răspândită în multe alte națiuni europene.

Voucherele vor fi convertite în bani

Potrivit unui studiu publicat anul trecut de Autoritatea Europeană a Muncii (ELA), mai mult de jumătate (6,8 milioane) din cei 12,8 milioane de lucrători din domeniul serviciilor personale și casnice (PHS) nu erau înregistrați la autoritățile locale de muncă. Datele au fost colectate din 27 de state membre ale UE. Prin urmare, aceștia sunt angajați „ilegal”, potrivit businessmagazin.ro.

Legea lucrătorilor casnici (Legea 111/2022), care stabilește cadrul legal pentru ca persoanele să presteze muncă domestică în România în schimbul unei plăți sub formă de tichete de muncă domestică, va intra în vigoare anul viitor. Un acord nescris între părți pentru furnizarea de servicii casnice creează un raport juridic între furnizor și beneficiar.

Legea definește noțiunea de „activitate domestică”, modalitatea de plată pentru cei care prestează aceste servicii, respectiv vouchere pentru activități casnice, și procesul prin care beneficiarii serviciilor vor achiziționa voucherele de la agențiile județene și municipale pentru ocuparea forței de muncă, de la oficiile poștale sau prin intermediul unei platforme online.

În termen de un an de la data primirii, prestatorii trebuie să convertească voucherele în bani la agenții, prin poștă sau prin ordin de plată/transfer bancar în contul bancar indicat de prestator prin intermediul platformei electronice. Atunci când cupoanele sunt convertite în numerar, furnizorii vor deduce toate taxele și contribuțiile datorate.

Câte vouchere se acordă

Nimeni din familia beneficiarului nu poate fi furnizor casnic. Un cupon de casă are o valoare de 15 lei, nu poate fi transferat și nu poate fi folosit pentru plata altor produse sau servicii.

Potrivit legislației, munca necalificată și puțin frecventă a unui furnizor casnic este legată de gospodăria unei familii sau a unei singure persoane care este beneficiarul.

Curățenia, igienizarea, spălatul rufelor/ călcatul rufelor, croitoria, pregătirea alimentelor, îngrijirea personală, hrănirea sau monitorizarea beneficiarului casnic dependent sunt toate incluse în activitatea necomercială.

Beneficiarii vor primi încă 75 de cupoane din partea statului ca stimulent care vor fi utilizate în anul următor dacă achiziționează și utilizează cel puțin 600 de cupoane pentru activități la domiciliu într-un an calendaristic.

Cupoanele pentru activități casnice pot fi oferite angajaților și de către proprii angajatori ca bonus sau plată suplimentară pe lângă salariul de bază, pe cheltuiala lor. Angajații vor plăti pur și simplu impozit pe venit pentru aceste avantaje; nu sunt necesare contribuții de asigurări sociale. Angajatorii sunt eligibili pentru a obține 50 de vouchere în anul următor pentru fiecare angajat pentru care au achiziționat și emis numărul minim de 600 de vouchere  în anul precedent, dacă au făcut acest lucru pentru același angajat.