International

Rusia a trecut la amenințări. Critică aderarea Finlandei la NATO

Rusia a trecut la amenințări. Critică aderarea Finlandei la NATO

Astăzi, Finlanda va deveni oficial membră NATO, după cea mai rapidă procedură de aderare din istorie. Ea și Suedia au fost ținta multor amenințări ale Kremlinului, din momentul în care intenția lor de a lua parte la Alianța Nord-Atlantică a devenit clară. Federația Rusă și-a justificat și invazia Ucrainei prin faptul că se simțea amenințată de interesul acesteia din urmă de a face parte din NATO.

Mai mult decât atât, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va primi în mod oficial marți primele ajutoare militare aeriene din partea Poloniei, care este la rândul său o țintă a amenințărilor venite de la Kremlin. Analiștii politici atrag atenția asupra faptului că aceste mesaje îngrijorătoare nu vor afecta cu adevărat situația geopolitică a statelor care iau parte la aceste alianțe. În plus, ei subliniază că scopul Rusiei este acela de a face Occidentul să se îndepărteze de Ucraina și a trece prin conflicte la nivel intern.

Pericolul propagandei rusești

Invitat la Antena 3 CNN, analistul militar Ion Predescu a avut următoarele de afirmat despre declarațiile făcute de Ministerul de Externe al Rusiei și Administrația Prezidențială:

„Este doar o retorică specifică Ministerului rus de Externe și conducerii de la Kremlin, în general, bună pentru opinia publică rusă și atât.

Pe teritoriul său, Federația Rusă poate să ia măsuri care să convingă populația acestui stat multinațional că se întărește defensiva țării, deși asistăm la ofensiva armatei ruse în estul și sudul Ucrainei, în contextul în care au cucerit patru oblasturi (regiuni, n.r.), le-au alipit ‘manu militari’ (prin forță armată, n.r.) la Federația Rusă și își continuă intențiile de a nu se opri aici.

Realitatea este că nu va influența cu nimic intrarea Finlandei în NATO, Federația Rusă neavând decât puterea de a face asemenea amenințări, care n-au nicio valoare din punct de vedere militar. Finlanda a intrat cu fruntea sus și, în această după-amiază, la cartierul general al Alianței Nord-Atlantice (…) vom asista la ridicarea drapelului Finlandei, a 31-a țară care devine membru al NATO”.

Aderarea Finlandei este considerată de bun augur de către statele membre, care indică faptul că și restul Peninsulei Scandinave va beneficia de protecție sporită în acest fel. În momentul de față, Suedia încă se află în expectativă, deoarece Turcia nu i-a dat undă verde pentru a adera.

Importanța Poloniei în război

Analistul Radu Tudor, de asemenea invitat al emisiunii Antena 3 CNN, este de părere că Polonia joacă un rol crucial în rezistența militară a Ucrainei față de atacurile Rusiei. El avertizează de asemenea că propaganda rusă își caută justificare în invazia țării cu care se învecinează la vest, deși atacul este unul în fapt neprovocat.

„Putin visează la un conflict militar cu Occidentul, vrea să provoace NATO pentru a justifica în fața opiniei publice interne invazia ilegală și neprovocată a Rusiei în Ucraina, cum bine spunea și dl. Ion Petrescu. Aceste eterne amenințări cu arma nucleară încearcă să descurajeze statele membre NATO în a mai sprijini Ucraina.

O spun fără niciun fel de reținere.Polonia este cel mai important stat de pe flancul estic care ajută Ucraina să respingă invazia militară rusească. Probabil e fără precedent ceea ce face în momentul de față Polonia și evident că experiența istorică pe care atât Polonia, cât și Finlanda o au în raport cu invaziile sovietice generează foarte multă frustrare la Moscova.

Sunt două state care vor însemna enorm pentru întărirea flancului estic și flancului nordic al NATO, drept pentru care vom mai auzi astfel de amenințări de la Moscova în zilele următoare”, a declarat