International

Rusia amenință. Țările care fac culoar cerealelor ucrainene sunt participante la război

Sursă foto: PRESSALERT.com
Credit imagine: bursa.ro

Încheierea Acordului de la Istanbul de partea Rusiei destabilizează total lumea europeană.

Pe de o parte, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Polonia și România vor să prelungească interdicția staționării și comercializării cerealelor ucrainene pe teritoriile lor, deoarece au trecut prin grave crize ale cerealelor. Totuși, ele sunt de acord ca grânele ucrainene să le tranziteze.

Amenințarea oficialilor ruși

Pe de altă parte, Rusia amenință statele care vor facilita transporturile cerealiere via Marea Neagră, spunând că acestea vor fi considerate părtașe la război. De asemenea, navele care pornesc din porturile ucrainene spre alte zone portuare ale Mării Negre vor fi considerate drept purtătoare de încărcătură militară, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării din Rusia:

„În legătură cu încetarea «Iniţiativei Marea Neagră» şi restrângerea coridorului maritim umanitar, începând de la ora Moscovei 0.00, la 20 iulie 2023, toate navele aflate în drum către porturi din Ucraina la Marea Neagră vor fi considerate potenţiali transportatori de încărcătură militară”.

Există șanse ca acordul să se reia?

În vreme ce ambasadorul Ucrainei a spus că România și Bulgaria, precum și Turcia, ca țări NATO cu deschidere la Marea Neagră, pot ajuta transporturile cerealiere să ajungă în țările africane, Rusia pare să se opună vehement acestei căi de a ocoli sistarea acordului de la Istanbul. Totuși, nu toți oficialii ruși se opun vehement reluării acestei înțelegeri, care a fost pentru prima dată ratificată în 2022.

Iată ce spune Dmitri Peskov, secretar de presă al Kremlinului: „imediat ce partea cu privire la Rusia (a acordului) va fi respectată”, acordul se va putea relua fără probleme.

Amintim că decizia Rusiei de a nu prelungi acordul a avut loc după ce „Podul lui Putin” din Crimeea a fost bombardat. Deși Kremlinul dezminte acest bombardament drept motivul pentru veto, este posibil ca atacul să fi contribuit. De asemenea, Vladimir Putin a declarat că transporturile de cereale ucrainene spre Africa de Sud și anumite state cu economii emergente de pe teritoriul african nu și-au atins obiectivele, ceea ce a făcut acordul să fie și mai șubred.

De asemenea, Ministerul Apărării din Rusia a declarat că zonele nord-vestice și sud-estice ale Apelor Mării Negre sunt „temporar periculoase”:

„Un număr de zone situate în nord-vestul şi sud-estul părţilor internaţionale ale apelor Mării Negre au fost declarate temporar periculoase în navigaţie”.

În concluzie, toate țările care vor facilita circulația navelor ucrainene vor fi considerate participante la război de partea Kievului și dușmane ale Rusiei. Totodată, porturile din Ucraina au devenit o țintă frecventă a atacurilor rusești, anunță România TV.