Actual International

Rusia nu are capabilități de a intra în război cu NATO, spune Mircea Geoană

Rusia nu are capabilități de a intra în război cu NATO, spune Mircea Geoană
Arhivă/ Wikipedia

Recunoscut ca având o vastă experiență în politica externă, Mircea Geoană se consideră a fi omul potrivit, la locul potrivit. Într-un dialog televizat, oficialul alianței nord-atlantice a răspuns la întrebarea care ne frământă cel mai tare și anume dacă Rusia intră sau nu în război cu NATO.

Rusia nu are nici interes, nu are nici capabilități de a intra în război cu NATO, spune Mircea Geoană

Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, afirmă că Alianţa Nord-Atlantică nu observă, în acest moment, o intenţie a Federaţiei Ruse de a intra în conflict cu statele membre NATO. El susţine că Rusia nu are, de altfel, nici interesul şi nici capabilităţile de a intra într-un conflict cu o alianţă puternică, precum NATO.

Vineri seară, Mircea Geaonă a răspuns la întrebările incomode ale jurnaliștilor de la Pro Tv. Întrebat dacă e posibil ca Rusia să intre într-un conflict cu NATO, el a răspuns ferm că nu se întrevede acest scenariu, în condițiile în care alianța nord-atlantică este prea puternică, dar și mult prea mobilizată, acum.

Nu vedem astfel de intenţie din partea Rusiei şi trebuie să spunem, fără să ne facem prea mult vânt cu coada, că NATO este prea puternic şi mult prea mobilizat în acest timp pentru ca Rusia să fie un pericol pentru noi sau să facă un calcul atât de greşit, au greşit o dată, grosolan din punct de vedere calcul strategic cu Ucraina, cu atât mai puţin un risc de escaladare cu NATO”, a răspuns Mircea Geoană.

Și a ținut să sublinieze punctul domniei sale de vedere, deosebit de avizat în aceste vremuri tulburi ale omenirii. ”Rusia nu are nici interesul şi nici capacitatea de a intra într-un conflict cu NATO”, este de părere Geoană, completând, totodată, că ”rușii nu au nici interes, nu au nici capabilităţi şi este prea mare asimetria de putere între noi şi dânşii, ca să încerce aşa ceva. Se chinuie cu Ucraina, o ţară mult mai mică, e cu atât mai puţin de crezut că se vor lua de piept cu o alianţă atât de puternică”.

Referitor la conflictul din Ucraina, Mircea Geoană a declarat, în urmă cu câteva zile, că Alianţa NATO nu mai este obligată să respecte angajamentul de a nu desfăşura forţe în Europa de Est.

Actul fondator privind relaţiile dintre NATO şi Rusia, semnat în urmă cu 25 de ani, prevedea printre altele măsuri vizând prevenirea oricărei concentrări de forţe convenţionale, în special în Europa Centrală şi de Est. Dar, atacând Ucraina şi rupând orice dialog cu Alianţa, Rusia singură a invalidat conţinutul acestui Act fondator”, a mai precizat oficialul NATO, într-un interviu acordat AFP.