International

Rusia dă undă verde navelor cu cereale blocate în Ucraina

Rusia dă undă verde navelor cu cereale blocate în Ucraina

Se vede o luminiță la capătul tunelului. Rusia este gata să garanteze siguranța navelor care transportă cereale din Ucraina, blocate, până acum, în porturile ucrainene.

Rusia dă undă verde navelor cu cereale blocate în Ucraina

Ministerul rus al Apărării a anunţat, joi, 02 iunie 2022, că vasele care transportă cereale pot părăsi porturile ucrainene de la Marea Neagră prin „coridoare umanitare” şi că Rusia este gata să le garanteze siguranţa, relatează Reuters, citând Interfax.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, a declarat, cu ceva timp în urmă, că Kievul lucrează cu partenerii internaţionali la o soluţie susţinută de ONU.

Rusia şi Ucraina, potrivit statisticilor oficiale, reprezintă, împreună, aproape o treime din aprovizionarea mondială cu cereale, Rusia fiind în acelaşi timp un exportator cheie de fertilizatori, iar Ucraina de porumb şi ulei de floarea soarelui, relatează Reuters.

Semnal de alarmă

La începutul lunii mai, ziarele din întrega lume trăgeau un semnal de alarmă în ceea ce privește Ucraina, recunoscută, ca fiind ”grânarul Europei”.

25 de milioane de tone de cereale sunt în pericol în Ucraina din cauza războiului și a blocării porturilor. Silozurile sunt pline și nu mai este loc pentru recolta din acest an. Există informații că Rusia vrea să distrugă depozitele de cereale, scria evz.

Trebuie să deschidem aceste porturi pentru ca alimentele să poată intra şi ieşi din Ucraina. Lumea o cere, deoarece sute de milioane de oameni din întreaga lume depind de aceste provizii. În acest moment, silozurile de cereale ale Ucrainei sunt pline”, a spus directorul executiv al PAM, David Beasley,pentru BBC.

25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina şi nu pot părăsi ţara din cauza dificultăţilor legate de infrastructură şi a blocării porturilor de la Marea Neagră, inclusiv Mariupol, a anunţat și Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Este o situaţie aproape grotescă pe care o vedem în acest moment în Ucraina, cu aproape 25 de milioane de tone de cereale care ar putea fi exportate, dar nu pot părăsi ţara pur şi simplu din cauza problemelor legate de infrastructură şi a blocării porturilor”, a subliniat Josef Schmidhuber, adjunctul directorului general al FAO.

Foto: evz