Diverse

Rușii au luat artefacte din multe muzee ucrainene. N-au scăpat nici pisaniile lui Ștefan cel Mare

Rușii au luat artefacte din multe muzee ucrainene. N-au scăpat nici pisaniile lui Ștefan cel Mare

Potrivit informațiilor oferite postului tv Digi 24 de către Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei, armata lui Vladimir Putin ar fi luat pisaniile lui Ștefan cel Mare de la muzeul din Herson.

Valoroasele artefacte, care datează din secolul al XV-lea, se pare că ar fi fost duse de soldații ruși în Crimeea.

Legat de istoria lor, se știe că în anul 1838, în perioada administrației țariste, una sau două pisanii, care sunt lespezi scrise în slavonă, au fost smulse din zidurile Cetății Albe de pe Nistru și duse la muzeul din Odesa.

Când a auzit despre această pierdere reclamată de Anatol Popescu, ministrul Culturii Lucian Romașcanu a luat imediat atitudine și a vorbit cu omologul ucrainean. De altfel, Romașcanu susține că există date privind și alte furturi din muzee din Mariupol și de artefacte de aur din Melitopol.

„Am avut o discuţie telefonică cu ministrul ucrainean al Culturii, dl. Olexandr Tkachenko”

”Urmare semnalelor de presă privind posibilul furt al pisaniilor moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare din muzeul de istorie al oraşului Herson de către agresorii ruşi, am avut în această dimineaţă o discuţie telefonică cu ministrul ucrainean al Culturii, dl. Olexandr Tkachenko.

I-am transmis situaţia semnalată de presa din România, detalii despre pisanii şi am primit promisiunea că vom avea o informaţie oficială cât de curând. Din informaţiile sale legate de acţiunile agresorului rus, există date certe că au fost sustrase picturi din muzeele din Mariuopol şi artefacte din aur din muzeele din Melitopol, unele despre care se ştie că au fost deja scoase la vânzare.

Despre situaţia din Herson, având în vedere situaţia de acum de pe teren, nu există informaţii certe dar avem promisiunea unei verificări a celor semnalate de noi cât de curând posibil”, a afirmat, sâmbătă Lucian Romașcanu, într-o postare pe Facebook.

Pisaniile au fost descoperite de Andrei Krasnojon la muzeul din Herson

Despre pisaniile lui Șefan cel Mare, Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sud Basarabiei a afirmat că „arheologii români din perioada interbelică au făcut cercetări, dar li s-a pierdut urma în anii 50 și nu s-a știu nimic până în 2013, când au fost descoperite de Andrei Krasnojon la muzeul din Herson”.