International

Rușii îl iau peste picior pe Emannuel Macron. Dmitri Peskov: „Nu înțelege nimic”

Emmanuel Macron, sursa foto: themayor.eu
sursa foto: themayor.eu

Declarațiile lui Emmanuel Macron au fost aspru criticate luni, 15 mai, de către reprezentanții Kremlinului. Situația din Ucraina, potrivit președintelui francez, transformă Rusia în „vasalul Chinei”.

Reprezentanții biroului prezidențial al lui Vladimir Putin susțin că nu sunt de acord cu remarcile făcute de președintele Emmanuel Macron. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, „relațiile noastre cu China au caracterul unui parteneriat special, strategic”.

Tensiuni între China și Emmanuel Macron

Oficialul de la Moscova a continuat prin a susține că comentariile lui Macron au arătat pur și simplu „o înțelegere absolut incorectă a ceea ce se întâmplă de fapt”. Într-un interviu care a fost publicat cu o zi înainte, pe 13 mai, Macron a declarat că Federația Rusă a „intrat într-o formă de supunere în ceea ce privește influența Chinei” și că acum va fi „izolată” de restul lumii ca urmare a atacului său în Ucraina.

Emmanuel Macron a continuat afirmând că invazia rusă în Ucraina a fost deja o „înfrângere geopolitică” pentru Rusia și că Republica Populară Chineză a încercat să se prezinte ca fiind neutră în timpul atacului. Cu toate acestea, China nu a denunțat niciodată invazia rusă. Președintele chinez Xi Jinping s-a poziționat în mod constant ca un pacificator în această dispută și și-a exprimat preocuparea pentru stabilitate atunci când s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin în martie.

Xi Jinping și Vladimir Putin, prieteni la cataramă

Potrivit lui Peskov, China și Rusia au un parteneriat construit pe „interese și beneficii reciproce, pe viziuni comune asupra lumii și pe respingerea oricărei încercări de a impune o dictatură”.

Xi nu a mai fost la Kiev din luna februarie a anului trecut, dar a vorbit la telefon cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, la sfârșitul lunii aprilie. Acesta a fost primul contact între cei doi lideri care a fost făcut public de la începutul atacului. Li Hui, un reprezentant special al Chinei, este de asemenea programat să viziteze Kievul timp de două zile, marți, 16 mai. potrivit The Moscow Times, el va fi trimisul chinez de cel mai înalt rang care vizitează națiunea de când Moscova a început atacul.

China este descurajată în mod activ să se alăture „taberei de război” de către liderul parizian Emmanuel Macron. La începutul lunii aprilie, la două săptămâni după întâlnirea dintre Xi și Vladimir Putin de la Moscova, președintele Franței a efectuat o vizită la Beijing.

Atunci, președintele francez și-a exprimat dorința de a relansa relațiile cu China și a subliniat importanța continuării conversației privind Ucraina. Cea mai recentă vizită a lui Macron în China a avut loc în 2019, înainte de începerea epidemiei Covid-19.

The Japan Times relatează că Emmanuel Macron nu și-a atins obiectivul principal, care era acela de a impulsiona eforturile de a găsi o soluție pașnică la conflictul dintre Rusia și Ucraina în termeni pe care Kievul și alianța transatlantică să îi accepte. Președintele chinez Xi Jinping nu și-a luat niciun angajament de a se baza pe „cel mai bun prieten” al său, președintele rus Vladimir Putin.