Actual

S-a aflat. Cine este profesorul și sociologul de renume recrutat de Securitate?

S-a aflat. Cine este profesorul și sociologul de renume recrutat de Securitate?

Noi informații ies la iveală. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a arătat că un reputat cercetător și profesor, director la Institutului pentru Minorități Naționale și prodecan al Facultății de Sociologie de la Cluj, a fost informator al organelor de represiune. Mai mult decât atât, el ar fi practicat asta încă din liceu!

Este vorba despre Istvan Horvath, care s-a născut și a crescut la Miercurea Ciuc înainte de a face carieră în Cluj-Napoca. Pe când era un simplu elev al Liceului Industrial 2 din orașul său natal, Horvath a devenit un tânăr recrut al Securității. Din această postură, el trebuia să-și toarne colegii de clasă și de școală, Totuși, nu există dovezi scrise ale unor informații pe care Istvan Horvath să le fi „scurs” către organele Securității, se arată într-un raport al Direcției de Specialitate.

Motivul pentru care sociologul a fost luat în vizor de CNSAS se referă la pozițiile proeminente pe care el le ocupă, în special cea de director a Institutului pentru Minorități Naționale.

Ce arată documentele oficiale

Ziarul Știri de Cluj a preluat documentele care arată calitatea de recrut a Securității pe care Istvan Horvath a avut-o la finalul ciclului liceal. Actele sugerează o colaborare continuată, dar tensionată, întrucât Securitatea nu era de acord cu viziunile naționaliste ale recrutului său. Totuși, el a scăpat doar cu atenționări din partea poliției politice, care l-a și urmărit spre finalul regimului comunist.

„(…) Domnia sa, elev în clasa a XII-a la Liceul Industrial nr. 2 din Miercurea-Ciuc, a fost recrutat pentru supravegherea informativă a colegilor din liceu; la data de 15.10.1984 a fost încorporat la UM 01708 Buzău pentru efectuarea stagiului militar. Domnul HORVATH Istvan este și titularul dosarului nr. I 585672 (cotă C.N.S.A.S.). Domnia sa, student în anul II la Facultatea de Istorie-Filosofie din Cluj-Napoca, a fost urmărit în perioada 1988-1989 și atenționat de organele de Securitate pentru concepții naționalist-maghiare; numele conspirativ atribuit de Securitate a fost ȘTEFAN”, se arată în adeverința eliberată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Care este verdictul?

Deși Istvan Horvath a fost recrutat de instituția Securității, lipsa unor informații care să fi provenit direct de la el îl îndepărtează de definiția pe care o asociem unui lucrător sau colaborător al organelor de represiune. Conform adeverinței Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, „domnului HORVATH Istvan (…) nu i se poate atribui calitate de lucrător/colaborator al Securității, în sensul legii”. În document se mai arată și faptul că această decizie poate fi contestată de orice persoană la Curtea de Apel București, în primele 30 de zile de la publicarea adeverințelor care-l privesc pe profesorul de la Universitatea Babeș-Bolyai.