Diverse

S-a decis. Prețurile la gaze vor fi plafonate. Anunțul vine de la Bruxellles, unde și Rareș Bogdan a vorbit azi în plen

S-a decis. Prețurile la gaze vor fi plafonate. Anunțul vine de la Bruxellles, unde și Rareș Bogdan a vorbit azi în plen

Ursula von der Leyen a anunţat o listă de măsuri pe care toate ţările din UE vor fi nevoite să le aplice pentru adaptarea la noua realitate. Șefa Comisiei Europene a precizat şi faptul că preţurile la gaze vor fi plafonate.

S-a decis. Prețurile la gaze vor fi plafonate. Anunțul vine de la Bruxellles, unde și Rareș Bogdan a vorbit azi în plen

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, astăzi, în cadrul discursului despre Starea Uniunii, o listă de măsuri pe care toate țările din UE vor fi nevoite să le aplice pentru adaptarea la noua realitate, dar şi faptul că preţurile la gaze vor fi plafonate.

Ursula von der Leyen şi-a început discursul, la care oaspete de onoare a fost chiar soţia preşedintelui Ucrainei, Olena Zelenska, explicând că momentele pe care le avem în faţă nu vor fi uşoare, făcând referire la criza energetică şi cea a preţurilor.

Într-un moment de senisibilitate, plin de încărcătură emoțională, dar vizând și invitatul principal al reuniunii, Ursula von der Leyen a ținut să mărturisească propria ei credință:

Stau aici cu convingerea că, dacă vom avea curajul necesar, şi solidaritatea necesară, atunci Putin va eşua, iar Europa şi Ucraina vor triumfa.

Plafonarea veniturilor companiilor care produc electricitate

Șefa Comisiei Europene a precizat și care sunt măsurile care urmează a fi luate.

Propunem o plafonare a veniturilor companiilor care produc electricitate cu cost redus. Aceste companii fac nişte profituri imense pe care nu le-au sperat niciodată şi nu vreau să mă înţelegeţi greşit. În economia noastră de piaţă, profiturile sunt bune, e bine că au profit, dar în aceste momente de criză nu e corect ca aceste firme să aibă profituri record, beneficiind de război, pe seama cetăţenilor.

În aceste momente, profiturile trebuie să fie împărţite şi redirecţionate către cei care au nevoie de ele cel mai mult”, a spus şefa Comisiei Europene, în declarația sa publică.

Declarația amplă a Ursulei von der Leyen pe această temă, în capital.ro: click aici.

Rareș Bogdan a cerut în plen aderarea României la Schengen

Rareș Bogdan, la Bruxelles, a vorbit în fața audienței, ferm, insistând pe dorința principală – România în Schenghen, un drept care ni se cuvine de iure și de facto:

”Excelențele voastre, vin în fața Dumneavoastră ca reprezentant al uneia dintre țările cele mai atașate valorilor si familiei europene. Din solidaritate și spirit european real, România i-a ajutat pe ucrainenii și sirienii fugiți de război.

În numele solidarității, camioanele și trenurile încarcate cu grâne din Ucraina ce urmează să ajungă în țările vestice traversează România zilnic, iar în sens invers traversează camioanele și trenurile cu ajutoare pentru poporul ucrainean. În numele solidarității, România înțelege și acceptă ca țările care au energie mai multă să reducă din consum și să dea și celor care au mai puțină.

În numele solidarității, dar și al dreptului său, România cere ce i se cuvine: aderarea la Schengen. Dupa 11 ani nedrepți de așteptare. Care este starea reală a Uniunii Europene! Cu state care stau în lojă și state care stau la ușă ? România îndeplinește toate condițiile, și-a securizat frontierele pe banii ei, și nu cu companii românești.

Unde e solidaritatea? Există riscul ca în România să crească numărul populiștilor și extremiștilor exact din acest motiv. Riscă cineva ca, peste 18 luni, jumătate dintre eurodeputați să fie eurosceptici? Cine vrea ca încă un popor european să renunțe la a crede în solidaritate?

Ale cui interese le servesc aceia? Poporul Român nu solicită favoruri, ci un statut demn și legitim într-o Europă la a cărei stabilitate și continuitate contribuie în fiecare zi. Vrem dreptate pentru România! Vrem in Schengen! Este dreptul nostru legitim! Vă mulțumesc!”

Foto: agora.md