Social

S-a descoperit că mulți oameni sunt expuși zilnic, fără să știe, la un factor nociv. Și tu, probabil, te numeri printre ei

S-a descoperit că mulți oameni sunt expuși zilnic, fără să știe, la un factor nociv. Și tu, probabil, te numeri printre ei
Arhivă

Pentru unii oameni, șofatul este soluția de a scăpa de stres. Dar cercetătorii au descoperit că simplul fapt că apeși accelerația provoacă o stare de angoasă.

Da, există și stresul cauzat de accelerație! Un studiu realizat la Universitatea din Houston a arătat că jumătate dintre subiecții puși să conducă, toți șoferi experimentați, în ciuda vârstei, 18 – 27 de ani, sufereau de așa ceva.

Cum au reușit oamenii de știință să demonstreze acest lucru? Au montat o cameră sensibilă la modificările temperaturii faciale în bord și au studiat rezultatele. Au fost identificate niveluri crescute de stres în cazul a jumătate dintre cei 11 subiecți puși să conducă pe un circuit simplu, de 19 kilometri, în oraș, într-o zi cu trafic lejer.

Care sunt semnele stresului la volan

Astfel, s-a putut observa în cadrul experimentului că o parte dintre șoferi au avut un răspuns extrem la stres, prin transpirația din zona nasului, un răspuns involuntar dat de sistemul nervos simpatic, care este o predispoziție genetică. Acest tip de stres a fost declanșat de simpla apăsare a accelerației, arată Science Alert.

Poți întâlni zilnic astfel de oameni în trafic sau, de ce nu, chiar tu poți fi cel afectat de acest tip de stres. Cert este că niciun șofer nu este conștient de acest lucru, mai spun oamenii de știință. Se vor face și alte teste, pentru a arăta și efectele pe termen lung asupra persoanelor care șofează. Totodată, vor fi urmărite și urmările din trafic.