Lifestyle

Metodă simplă ca să ai un somn odihnitor, să învingi stresul sau cancerul

Metodă simplă ca să ai un somn odihnitor, să învingi stresul sau cancerul

Atunci când activitățile zilnice sunt multe și agitate, iar gândurile vin pe bandă rulantă, apar anxietatea și stresul, iar odihna nu mai are loc în program. De aici pot apărea și alte boli, cum ar fi cancerul.

Metodă simplă ca să ai un somn odihnitor, să învingi stresul sau cancerul

Oboseala este una dintre cele mai mari probleme în zilele noastre și lipsa somnului este o sursă majoră de stres. Concluzia aparține unui studiu publicat de Huffington Post.

Pentru că organizarea timpului nu este un punct forte pentru mulți oameni, există și alte soluții. De pildă: yoga.

Sunt mult studii, dar mai ales opinii ale medicilor și psihologilor care demonstrează că Yoga este un mod incredibil de bun pentru a reduce stresul și a avea un tonus bun. Aceasta ajută la calmarea creierului și la un somn mai liniștit, ajutând corpul să se odihnească corespunzător.

“Yoga Sutra” este unul din cele mai vechi texte, de aproximativ 2000 de ani, cu învățături despre practicarea yoga, controlarea emoțiilor și creșterea spirituală.

Yoga se poate practica și acasă, după ce se învață elementele esențiale

Yoga înainte de somn are câteva poziții foarte simple, fiind ușor realizate chiar din pat. Exersarea fiecărei poziții poate fi făcută timp de 1-2 minute, în funcție de preferințe.

Tehnica de yoga numită pranayama este benefică respirației și este recomandată înaintea somnului deoarece majoritatea oamenilor nu știu că nu respiră corect, fapt ce conduce la agitație și oboseală.

Practicarea yoga înainte de somn ajută și la distragerea de la utilizarea electronicelor în pat. Înlocuirea obiceiului de a sta pe rețele de socializare sau  al jocurilor pe telefonul mobil cu un exercițiu de yoga poate ajuta la odihna corespunzătoare corpului și minții.

Folosirea telefonului mobil, tabletei sau a laptopului înainte de culcare distruge somnul prin lumina albastră din ecrane, această lumină fiind dăunătoare prin emiterea de cortizol (un hormon al stresului), ce face corpul să stea treaz o perioadă mai mare de timp. Prof. dr. neurochirurg Vlad Ciurea a explicat de multe ori aceste lucruri.

Yoga, folosită și în vindecarea cancerului

 Yoga este folosită în vindecarea anxietății și depresiei, a bolilor de inimă, dar și în tratarea cancerului.

E vorba că suportul moral de care o persoană cu afecțiuni oncologice are atâta nevoie se paote găsi în yoga. O practică, înă, făcută împreună cu psihologi oncologici, oameni specializați în terapii pentru boli grave. Clase de yoga, grupuri de terapie și suport, consultații de onconutriție, relaxare prin desen sau tabără anuală organizată pentru pacienți, acestea reprezintă o parte dintre programele oferite, din păcate, de puține clinici din țară.

Ramona Schenker, psihologul Centrului Oncologic „Sf. Nectarie” din Craiova, a inițiat și desfășoară cursuri de yoga pentru bolnavii de cancer, precum și activități derulate în cadrul grupurilor de terapie și suport adresate pacienților cu afecțiuni oncologice. Aceștia beneficiază de o metodă terapeutică ce presupune întâlniri în cadrul cărora se pun în discuție probleme specifice afecțiunii oncologice. Este primul centru oncologic din țară care a gândit un proiect prin care aduce în viața pacienților bolnavi de cancer exerciții yoga.

„Ne-am gândit să extindem programele dedicate pacienților cu afecțiuni oncologice, pentru a crește și mai mult calitatea vieții acestor oameni. Am început cu două grupuri a câte 10 persoane. Acum avem dublu.

În anul 2021, am observat o creștere a adresabilității pacienților către programele complementare tratamentelor medicale, ceea ce ne-a bucurat și ne-a făcut să extindem și mai mult abordarea în ceea ce privește nevoile acestora. Așa ne-a venit și ideea cu exercițiile yoga”, ne-a spus Ramona Schenker.

Interacțiunea dintre persoanele ce fac parte dintr-un grup le ajută și schimbă în bine gândirea acestora, lucru foarte important în lupta cu maladia cu care au fost diagnosticate.

„Terapia prin yoga ajută pacienții oncologici pentru că yoga reduce anxietatea, depresia și chiar efectele secundare ale tratamentelor”, spune onco-psihologul Ramona Schenker de la Centrului de Oncologie „Sf. Nectarie” din Craiova. Cel care se ocupă de pacienții înscriși la aceste exerciții terapeutice este un instructor yoga acreditat de Yoga Alliance.