Diverse

S-a dovedit că Muzeul Metropolitan de Artă din New York avea expuse zeci de artefacte furate. Ce a decis Parchetul american

S-a dovedit că Muzeul Metropolitan de Artă din New York avea expuse zeci de artefacte furate. Ce a decis Parchetul american

Să vezi și să nu crezi, ditamai muzeul a expus ani la rând zeci de artefacte care s-au dovedit, până la urmă, că de fapt erau furate. Poate nu degeaba America este supranumită ”țara tuturor posibilităților”.

S-a dovedit că Muzeul Metropolitan de Artă din New York avea expuse zeci de artefacte furate. Ce a decis Parchetul american

În aceste zile, Parchetul din New York a decis să returneze Italiei artefacte în valoare de 19 milioane de dolari, care s-au dovedit a fi furate și predate, ulterior, muzeului, pentru expunere publică. Cum au ajuns aceste mărturii vestigii istorice aici este o întreagă poveste care s-a întins pe mai mulți ani de anchetă și investigații.

Procurorul districtual din New York a returnat în Italia obiecte de artă furate în valoare de 19 milioane de dolari (16 milioane de lire sterline). Artefactele furate au fost vândute muzeelor și comercianților privați de către jefuitorii condamnați, a declarat procurorul Alvin Bragg.

Artefactele pregătite pentru a fi împachetate și ulterior returnate acasă, acolo unde le este locul de drept și de fapt. Foto: Captura Twitter

Acesta este cel mai recent efort al metripolei americane de a returna bunurile jefuite în țara lor de origine. Până acum, numai anul acesta, au fost returnate obiecte în valoare totală de 66 de milioane de dolari.

Video documentar: youtube

Homeland Security a făcut parte din investigația pentru confiscarea și repatrierea acestor obiecte către italieni – 21 dintre acestea proveneau de la Metropolitan Museum of Art, potrivit BBC.

Anchetatorii au muncit ani de zile pentru a da de urma traseelor contrabandiștilor de artă și pentru a localiza obiectele care urmau să fie repatriate, potrivit oficialilor de la Homeland Security.

Printre cele 58 de piese se numără și un cap de marmură al zeiței Atena, datat în anul 200 î.Hr., a cărui valoare estimată este de numai 3 milioane de dolari.

Giacomo Medici și Giovanni Franco Becchina se află printre hoții condamnați care au folosit o rețea în toată Italia pentru a fura piese din situri nesupravegheate, potrivit reprezentanților biroului procurorului districtual.

Medici este cel care a jefuit capul de marmură al Atenei dintr-un templu din centrul Italiei, care a fost apoi instalat la Met în 1996. Iar Pasquale Camera a fost un alt șef al crimei regionale, care a organizat jafuri încă din anii 1960 din biserici și muzee, după cum menționează aceași sursă.

Șeful unității de combatere a traficului de antichități din cadrul DA a promis că și în viitor vor fi „multe alte confiscări și multe alte repatrieri”.

Foto: wikipedia/Captura BBC