Diverse

Secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, urmărit penal. Procurorii DNA nu-l iartă

Secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, urmărit penal. Procurorii DNA nu-l iartă

Dan Dumitrescu, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a călcat grav pe bec, motiv pentru care acum va plăti. În perioada în care era la Ministerul Sănătății el ar fi primit 70.000 lei și a cerut și ca soția să fie angajată ca psiholog într-un proiect finanțat din fonduri nerambursabile.

Potrivit oamenilor legii, în februarie – august 2016, Dumitrescu, care deținea funcția de consilier în cadrul Ministerului Sănătății, a cerut aceste lucruri de la un om de afaceri, care acum este martor.

În schimb, i-a promis martorului că-l va ajuta, datorită relațiilor pe care le are ca să acceseze, să primească aprobare și ulterior să deruleze mai multe proiecte finanțate din fonduri europene pentru o asociație deținută de martor. În plus, Dumitrescu și-ar fi băgat coada și pentru a debloca sume de bani pentru proiecte aflate în derulare.

Licitații surpriză

De asemenea, DNA urmărirea penală și pentru alți doi oameni de afaceri, „în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, comise sub forma autoratului și a complicității”.

„În perioada august 2015 – ianuarie 2016, unul dintre oamenii de afaceri, suspect în prezenta cauză, în contextul în care a lăsat să se înțeleagă că ar avea influență asupra unor funcționari publici din cadrul mai multor ministere, i-ar fi propus aceluiași martor să participe la mai multe licitații, pe care l-ar fi asigurat că le va și câștiga, organizate de societatea sa în vederea obținerii unor fonduri europene.

În schimbul câștigării licitațiilor, suspectul i-ar fi pretins martorului remiterea unor sume de bani cuprinse între 34.000 euro și 300.000 lei. De precizat este faptul că, două dintre licitații au fost anulate.

Iar în cazul celei de-a treia, câștigată de firma martorului, după executarea contractului și încasarea fondurilor europene, martorul a refuzat să-i remită suspectului suma de 300.000 lei pretinsă anterior”, se arată în comunicatul DNA.

Dan Dumitrescu a fost revocat din funcție la cererea sa

Dan Dumitrescu a fost secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene până vineri, 26 august, când a cerut să fie revocat. „Începând cu data de 26 august 2022, domnul Dan Dumitrescu se eliberează, la cerere, din funcția de secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene”, potrivit deciziei premierului Nicolae Ciucă publicată în Monitorul Oficial.

Sursă foto: rtv