Diverse

S-a dovedit științific. Rezultatele unui studiu au arătat care este cea mai poluată Mare din Europa

S-a dovedit științific. Rezultatele unui studiu au arătat care este cea mai poluată Mare din Europa
evz.ro

Recent, cercetătorii din proiectul EMBLAS au raportat care este cea mai murdară Mare din Europa.

Potrivit cercetărilor făcute de experții din proiectul EMBLAS (angajați în misiunea de a îmbunătăți calitatea apei și condițiile de viață în Marea Neagră), apele Mării Negre sunt de două ori mai murdare decât apele mediteraneene.

Prin urmare, aceștia au raportat că Marea Neagră este cea mai murdară din Europa.

Astfel, conform studiului realizat, Marea Mediterană are 50 de unități de canalizare pe metru pătrat, în timp ce Marea Neagră are 90 de unități de canalizare, relatează alephnews.ro

Care sunt factorii care determină poluarea Mării Negre

1.   Transportul maritim reprezintă una din problemele din toate mările, întrucât, în fiecare an, porturile din diferite țări primesc nave și deșeuri de combustibil uzat, care au un impact negativ asupra situației mediului. Cele mai multe transporturi au loc în partea de vest a Mării Negre, acolo unde poluarea cu petrol și cu derivații acestuia este cea mai gravă.

2.  Râurile reprezintă o altă sursă de poluare, deoarece apele râurilor mari transportă cu ele cantități mari de deșeuri. Când vorbim de ape curgătoare mari ne referim în principal la fluviul Dunărea, care, înainte de a ajunge la Marea Neagră, traversează aproape toată Europa de sud-est. Dintre deșeuri, cele mai frecvent întâlnite sunt plasticele. Apoi, substanțele chimice, inclusiv pesticidele, nitrații și multe altele, ajung în mare odată cu apa, având un puternic impact negativ asupra organismelor vii.

3. Apele uzate provenite din producția marilor întreprinderi ajung în mod constant în Mare, Acest tip de ape uzate conțin de cele mai multe ori substanțe chimice nocive în cantități și concentrații atât de mari încât pot provoca dezastre naturale.

4. Factorul uman. Oamenii, cu bună știință deversează în Marea Neagră ape uzate (cel mai frecvent, neepurate/ netratate corespunzător), care provin nu numai din orașele din apropiere ci și din alte 20 de țări europene. Astfel, aceste ape uzate constituite  una dintre cauzele multor cazuri de probleme stomacale la oameni.

Capacitatea de autocurățare a mărilor

Datorită structurii sale, marea se curăță foarte încet. În adâncuri există depozite semnificative de hidrogen sulfurat. Marea Neagră, fiind despărțită de mai multe straturi de apă cu temperaturi diferite, este practic imobilă în părțile sale adânci. În consecință, în partea de jos a mării există foarte puțin oxigen, acest aspect făcând extrem de dificil procesul de autocurățare.