Actual

Salariile românilor vor crește! Când intră în vigoare legea

bani pentru romani, fonsuri din partea statului venituri (sursă foto: playtech.ro) 10.000 de lei
sursă foto: playtech.ro

În 2024, salariul minim în Europa devine lege. Când vine vorba de salariul minim lunar, România este acum una dintre cele mai prost plătite națiuni din UE. Singurele țări în care salariul minim este mai mic decât la noi sunt Bulgaria și Ungaria. Pe de altă parte, un lucrător din Luxemburg are garantat un salariu minim de aproximativ 2.400 de euro, adică peste 11.800 de lei.

La 1 ianuarie 2023, salariul minim pe economie în România a crescut de la 2.550 de lei la 3.000 de lei. Totuși, acesta este salariul brut, dacă este să luăm în considerare doar partea care rămâne la cetățeni, rezultă un salariu net de 1.898 de lei.

Ce este salariul minim european

De anul viitor, România se va conforma regulamentului european care impune implementarea salariului minim european. Până la sfârșitul anului 2024, toate țările UE trebuie să stabilească un salariu minim care să reprezinte cel puțin 60% din salariul mediu intern brut, potrivit regulamentului european. Salariul minim este în vigoare în 22 dintre cele 27 de state membre ale UE și are rolul de a proteja angajații vulnerabili.

În ceea ce privește salariul minim, țara noastră se află pe locul 20 în Europa. Bulgaria se află pe ultimul loc, cu un venit minim lunar de 399 de dolari. Luxemburgul are cel mai mare salariu minim din UE, cu 2.387 de euro.

Regulamentul UE nu impune ca toate statele membre să stabilească același salariu minim. Nivelul venitului minim va fi stabilit de fiecare guvern în funcție de o serie de factori. Printre aceștia se numără starea economiei și a societății, puterea de cumpărare, nivelurile de productivitate și indicatorii macroeconomici la nivel național.

Când cresc salariile în România

Vorbind despre această chestiune, Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat că „ În acest moment, nu cred că este posibil și de aia venim cu măsurile economice, pentru a încuraja și a sprijini mediul de afaceri să-și păstreze locurile de muncă.

Nu e o situație confortabilă, însă îmi aduc aminte de un apel pe care l-am făcut către mediul de afaceri în primul mandat, în 2019, când am avut onoarea să fiu iar ministru, și am spus că dacă ne vom apleca angajatorii, dacă se vor apleca cu un pic mai multă atenție către angajații lor și angajații se vor simți respectați, va crește și rezultatul muncii lor, evident și rezultatul financiar al firmei.

Deci trebuie să fie o discuție onestă între guvern, angajator, angajați, partenerii sociali pentru majorarea salariului minim. E o discuție ce a avut loc la nivelul Uniunii. Trebuie să se creeze un mecanism. Am schimbat și poziția Guvernului României, pentru că Guvernul anterior era împotriva salariului minim european. Am fost de acord, am făcut parte din grupul de lucru la nivel european cu specialiștii europeni, vom avea discuții.”, a declarat el.

Mai mult, spune Marius Budăi, România se confruntă și cu alte probleme care îngreunează implementarea măsurii europene.

„Dialogul cred că este calea cea mai corectă și dialogul ne aduce la o soluție pe care să o implementăm, dar și cu care să fie de acord și partenerii sociali și mă refer angajați, angajatori.Aici este o discuție extrem de sensibilă și vă spun, cu toată responsabilitatea, că în viitorul apropiat nu se va putea să nu depindă și de politic, pentru că putem discuta cum discutăm și despre pensii, de aceea indexarea anuală fără să mai intervenim.

Dar din punctul meu de vedere, când salariul va ajunge acolo unde cetățenii noștri ne-au spus, 3.000 – 4.000 de lei, putem discuta de indexări ulterioare cu inflația și care vin doar să apere puterea de cumpărare. Dar, deocamdată, în România trebuie să combatem sărăcia în muncă.”,  a declarat Marius Budăi, potrivit România TV.