Categories: Social

Salariu minim în România: Schimbări majore în 2024! Vezi câți bani vor merge la stat și cum afectează economia țării!

Până în 2026, Uniunea Europeană speră să fi stabilit un salariu minim în fiecare dintre statele membre. În prezent, România nu se încadrează în aceste repere; salariul minim lunar este de 3.000 de lei, adică aproximativ 1.900 de lei net. Salariul minim în România trebuie să fie de 3.800 de lei brut pentru a se conforma normelor europene.

Salariul minim în Europa variază în funcție de fiecare stat membru și, în general, se consideră că este în jur de jumătate din salariul mediu de acolo. Se estimează că salariul mediu lunar va fi de 7.600 de lei în 2024.

Câți bani se vor duce către stat

Angajații din această categorie vor câștiga 2.250 de lei în mână cu un minim de 3.800 de lei brut, ceea ce reprezintă o îmbunătățire majoră față de situația actuală. Prin urmare, vor crește și impozitele. Ca urmare, 1 550 de lei vor fi puși deoparte pentru plăți către stat.

Potrivit regulamentului UE, salariul minim european ar urma să fie implementat treptat, cu o dată limită în 2026. Totuși, se anticipează că acest venit va fi stabilit în România încă din ianuarie 2024. Rețineți că 2024 va fi un an electoral, începând cu alegerile legislative europene și încheindu-se cu alegerile prezidențiale și legislative de la sfârșitul anului.

Efecte asupra economiei

Creșterea, potrivit experților, ar putea fi îngrijorătoare. În primul rând, chiar dacă suma de bani ar crește, o spirală inflaționistă ar putea atrage după sine o scădere a puterii de cumpărare a românilor. Consiliul BNR avertizează că această situație crește și probabilitatea apariției șomajului, deoarece va exista mai puțină competiție pe piața internațională și mai multe afaceri ar ieși din uz.
Un „bumerang economic” ar putea rezulta din creșterea salariilor încă din 2024, care este un an electoral, potrivit BNR.

„După ce au obligat ca orice afacere din România, indiferent de dimensiuni, să aibă minimum un angajat cu salariu pentru care să se plătească contribuţii (şi s-au lăudat, astfel, cu această formă de iobăgie de iz fanariot, neîntâlnită nicăieri în lumea civilizată), era de aşteptat să vină din nou cu ideea de a creşte salariul minim, a răspuns analistul economic. Însă, realitatea arată că nu există, în acest moment, nici măcar un minim studiu de impact legat de efectele creşterii salariului minim. S-ar putea să fie un adevărat bumerang economic care, în loc de efecte pozitive – o creştere a bunăstării oamenilor, să provoace inflaţie şi disponibilizări de personal”, se arată într-o minută a Băncii Naționale Române (BNR), potrivit România TV.

Jalba Claudia Andreea

Recent Posts

Ce alimente conțin cei mai mulți aditivi? Există risc de cancer

Produsele din comerț conțin frecvent aditivi alimentari, în special cele care sunt ambalate. Aditivii sunt…

33 de minute ago

Joia Mare 2024. De ce se vopsesc ouăle astăzi?

În Joia Mare, cunoscută și sub numele de Joia Patimilor, gospodinele se dedică vopsirii ouălor,…

2 ore ago

Anumiți români se pot pensiona cu 20 de ani mai devreme! Care sunt condițiile

Conform noii legi a pensiilor, o anumită categorie de români va putea ieși la pensie…

11 ore ago

Cine sunt românii care scutiți de la plata taxelor? Există un termen limită

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a adus o veste bună pentru o anumită categorie de români:…

12 ore ago

Cutremur de 4,5 pe scara Richter! Au fost afectate 2 țări

Astăzi, pe 1 mai, a avut loc un cutremur de 4,5 grade pe scara Richter,…

13 ore ago

Salariile cresc din iulie! Venitul minim va fi de 3.700 de lei

Salariile din România sunt un subiect de interes pentru cetățeni. Asta deoarece nivelul lor este…

14 ore ago

This website uses cookies.