Social

Avertisment pentru români: Salariul minim, sinonim cu o pensie jalnică!

IMM Ajutoarele de la stat Programul Family Start FamilyStart Bani Sursa foto Antena 3 CNN Creștere salarială
Sursa foto Antena 3 CNN

Angajații din România pierd foarte mulți bani la pensie, mai ales cei cu contracte pentru salariul minim pe economie. Pentru această categorie de rezidenți, suma pe care o vor primi la pensie este printre cele mai mici din toată Europa.

Pensia primită de o persoană cu salariul minim pe cartea de muncă și o altă persoană cu un salariu de 8.000 de lei diferă semnificativ.

Românii pierd bani

După 35 de ani de vechime, românii care au salariul minim vor primi o pensie de aproximativ 1.260 de lei. Românii vor obține o pensie de 2.500 de lei după doar zece ani de muncă la un salariu brut de aproximativ 8.000 de lei. Suma primită de persoanele cu un salariu mai mic și mai multe zile lucrate va fi dublă față de cea a celor cu salariul minim de 35 de ani.

În România, vârsta de pensionare va crește. La vârsta de 65 de ani, românii vor putea ieși la pensie din câmpul muncii. Acest lucru este valabil și pentru cei care sunt subcategorizați în prezent.

Declarația a fost făcută de ministrul român al Muncii, Marius-Constantin Budăi. Acesta a discutat anterior cu reprezentanții Comisiei Europene.

„Creşterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme şi cei care lucrează în sistemul public de pensii, şi vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta 65 de ani, aşa cum este prevăzută gradual şi în legea din sistemul public de pensii”, a declarat ministrul Muncii.

Întreaga activitate va servi drept bază pentru calculul pensiilor. Potrivit realitatea.net, acest lucru înseamnă că magistrații nu vor mai avea voie să aleagă intervalul de timp de care să țină cont la calcularea pensiei.

Adio pensii speciale!

„Drepturile de pensii vor fi calculate prin creşterea treptată a perioadei de contribuţie, aşa cum este prevăzut în sistemul public, astfel încât la finalul acestei perioade, să se ajungă treptat, ca raportarea să fie făcută la întreaga perioadă, deci nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi raportat la întreaga perioadă”, a declarat ministrul Muncii.

În plus, nicio pensie din România nu va fi mai mare decât salariul. Nici parlamentarii nu vor mai beneficia astfel de pensii speciale.

„Principiul noilor legi este că nu vor mai fi deosebiri atât de mari. Va fi o trecere treptată. Nu se poate face o trecere bruscă, dacă vrei să fii responsabil. O parte din amendamente sunt gata deja și le-am prezentat liderilor Coaliției. Am primit dispoziție ca toate amendamentele să fie gata până miercuri seară. Joi, Coaliția ar urma să le depună în Parlament. A fost îmbucurător că am reușit să obțin aceste principii, astfel încât să avem jalonul îndeplinit. Joi, toate informațiile vor fi publice. Vă garantez că cele convenite cu Comisia Europeană vor fi respectate”, a transmis Marius-Constantin Budăi, referitor la pensile speciale.