Culinar

Salata de boeuf, fel tradițional românesc? Povestea uneia dintre cele mai apreciate gustări reci

salata boeuf

În ciuda numelui franțuzesc, salata a fost inventată de un bucătar belgian, Lucien Olivier. De-a lungul timpului, ingredientele ei s-au mai diversificat, dar gustul a rămas neschimbat, fiind extrem de populară și la noi în țară. Gustarea se regăsește pe orice masă festivă.

Salata de boeuf, fel tradițional românesc? Povestea uneia dintre cele mai apreciate gustări reci

Preparatul simbolic al restaurantului Hérmitage din Moscova, salata de boeuf a fost prezentată pentru prima dată în anul 1860, de către bucătarul belgian Lucien Oliver. La început era denumită  “Vânat în maioneză”, întrucât avea în compoziție vânat, prepeliţe, crabi şi caviar. Ca decor, în mijloc era ornată cu felii de ou, maioneză, cartofi fierţi şi castraveţi muraţi în oţet. În funcție de anotimp, acesta folosea și alte ingrediente: trufe, piept afumat de raţă sau aspic. Ca dresing, prepara un tip de maioneză din oţet, muştar, ulei provensal, dar și alte ingrediente, doar de el știute. Aceste spectacol se bucura de un succes enorm.

Italienii o numesc Insalata russa. În Rusia, i se spune acum Salată Olivier sau, mai simplu, Salată de iarnă. În timpul sovieticilor, se numea Salat Stolichny (n.r. în traducere – Salată Capitoliu). Chiar dacă este plină de colesterol și extrem de sățioasă, salata de boeuf este servită ca un aperitiv.

Aperitivul a apărut în bucătăria românească la sfârşitul secolului al XIX-lea, adaptată după celebrul fel inventat de chef Lucien Olivier la Restaurantul Hermitage din Moscova.

Se povestește că, la un banchet, un oligarh rus a amestecat ingredientele, iar din ziua următoare, ofensat la culme și scandalizat de ”oroarea” gastronomică la care fusese martor, chef Olivier, a decis să se răzbune. El a început să servească gustarea cu toate ingredientele amestecate, claie peste grămadă, în sos de maioneză, potrivit informațiilor retetesivedete.ro.

Însă ironia sa, mult prea fină pentru lipsa de educație a clienților săi, nu a avut niciun efect. Din contra, melanjul a câștigat popularitate, consacrând ca atare salata care poartă numele reputatului bucătar francez.  Mai departe, în perioada interbelică, un bucătar moscovit despre care se spune că ar fi fost uceniciul lui Lucien Olivier, a inventat salata Stolichny, inspirată din faimoasă rețetă a maestrului său, unde însă a înlocuit ingredientele scumpe și inaccesibile, cu altele mai la îndemână.

Astfel, carnea de pui a luat locul potârnichilor, iar feliile de morcovi fierți au luat locul creveților roșii. Bucătarul a gândit pragmatic: după multă votcă, la masa, nimeni nu mai era capabil să facă diferența dintre creveți și morcovi. Ba mai mult, a pus în salată crenvurști în loc de carne de pui, sau vită, și mulți cartofi. În plus, a mai adăugat mazărea conservată.

Rețetă: Ingredientele necesare și modul de preparare

Ingrediente: 800 g rasol de vită, carne de pui sau curcan, 1 ceapă, 2 cartofi, 3 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel, 1 ţelină mică, 800 g mazăre (la conservă), 5 castraveţi muraţi şi/sau gogoşari în oţet, 400 ml maioneză, 1lg muștar, 1 lg frunze de mărar tocat (opţional), sare, piper.

Carnea se pune la fiert împreună cu ceapa întreagă, la foc mic. Când este aproape fiartă, se adaugă legumele întregi (curăţate și spălate). După ce s-au fiert toate (mai puțin ceapa, care nu se folosește), se scot din apă și se lasă la răcit, apoi de taie cubulețe mici (aproximativ de dimensiunea unui bob de mazăre). La fel se taie murăturile. Toate se amestecă cu mazărea. Se sărează și piperează după gust și se încorporează ¾ din maioneză și muștarul (opțional și mărarul).

Salata de boeuf se aranjează pe un platou, se ornează cu restul de maioneză şi se decorează cu fâşii de morcov și felii de murături, frunze de pătrunjel. Se păstrează la frigider și se servește rece.