Social

Sănătatea creierului uman depinde de ceea ce consumăm

Sănătatea creierului uman depinde de ceea ce consumăm
minuneanaturii.ro

Creierul uman, considerat de oamenii de știință cea mai complexă structură pe care o cunoaștem în univers:

  • are peste 86 de miliarde de neuroni
  • este cel mai important organ din corpul nostru (întrucât face ca inima să bată, plămânii să respire și toate sistemele din corpul nostru să funcționeze).

 Datorită acestor funcții, este esențial să asigurăm toate condițiile necesare astfel încât creierul să funcționeze la nivel optim.

În ceea ce privește  memoria și starea de spirit, acestea pot fi afectate în mod negativ de anumite alimente, crescând astfel riscul de demență, potrivit experților în domeniu. Așa că, o dietă sănătoasă contribuie foarte mult la funcționarea normală a creierului.

În cazul în care fiecare dintre noi nu vom avea o grijă deosebită de creierul nostru, conform cercetătorilor, până în anul 2030, peste 65 de milioane de oameni din întreaga lume, vor fi afectași de demență.

Cum putem contribui la reducerea riscului de apariție a unor boli ale creierului?

Potrivit celui mai recent studiu în această direcție, oamenii de știință americani au descoperit care este cea mai periculoasă hrană pentru creier. Iar prin cunoașterea de către populația lumii a acesteia și binențeles, prin eliminarea din alimentație, putem contribui la reducerea riscului de boală prin eliminarea anumitor alimente din dieta ta.

Experimentul a implicat un număr de:

  • 209 persoane cu demență, cu o vârstă medie de 78 de ani
  • 418 persoane fără semne de demență, din aceeași grupă de vârstă

Persoanele supuse experimentului:

  • au completat un chestionar în care și-au indicat meniul zilnic
  • au fost examinați în mod regulat de medici

S-a constatat ulterior că oamenii cărora le plac:

  • cartofii
  • biscuiții
  • prăjiturile
  • carnea procesată

 au mai multe șanse de a suferi de demență.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că:

  1. Participanții cu demență preferă:
  • o varietate de carne afumată
  • paste
  • cârnați
  • deserturi
  • alcool
  1. Participanții fără demență au mâncat:
  • fructe
  • legume
  • fructe de mare
  • carne crudă

Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că o dietă bună pentru prevenirea demenței trebuie să fie bazată pe:

  • legume verzi
  • fructe de pădure
  • nuci
  • pește

 Ce alimente sunt periculoase pentru creierul uman?

1. Sifonul și băuturile dulci (băuturile pentru sportivi, energizantele, sucul de fructe):

  • cresc riscul de diabet de tip 2
  • cauzează boli de inimă
  • au un efect negativ asupra creierului.

Astfel, un consum excesiv de băuturi dulci crește șansele de a dezvolta diabet de tip 2, care s-a dovedit că crește riscul de apariție a bolii Alzheimer. În plus, nivelurile mai ridicate ale zahărului din sânge pot crește riscul de demență, chiar și la persoanele fără diabet.

Ca alternative la băuturile dulci menționăm:

  • apa
  • ceaiul cu gheață neîndulcit
  • sucul de legume
  • produsele lactate neîndulcite

2. Carbohidrații rafinați (zaharuri și cereale foarte procesate, cum ar fi făina albă) au, în general, un indice glicemic (IG) ridicat, ceea ce înseamnă că organismul le digeră rapid, provocând o creștere a zahărului din sânge și a nivelului de insulină.

3.  Alimentele bogate în grăsimi trans (grăsimi nesaturate) pot avea un efect dăunător asupra sănătății creierului.

Totuși trebuie să reținem că:

  • grăsimile trans care apar în mod natural în produsele de origine animală (cum ar fi carnea și lactatele) NU reprezintă o preocupare majoră.
  • grăsimile trans care sunt produse industrial/ artificial (cunoscute și sub denumirea de uleiuri vegetale hidrogenate) reprezintă o problemă.

Aceste grăsimi trans artificiale pot fi găsite în margarină, glazură, gustări, prăjituri gata preparate și prăjituri preambalate.

4. Alimentele foarte procesate tind să fie bogate în zahăr, grăsimi adăugate și sare. Acestea includ alimente precum chipsuri, dulciuri, tăiței instant, floricele de porumb la microunde, sosuri cumpărate din magazin și mâncăruri gata preparate.

Aceste alimente sunt de obicei bogate în calorii și sărace în alți nutrienți, fiind tipurile de alimente care provoacă creșterea în greutate, ceea ce poate avea un efect negativ asupra sănătății creierului uman.

5. Aspartamul este un îndulcitor artificial folosit în multe produse fără zahăr.

Oamenii aleg adesea să-l folosească atunci când încearcă să slăbească sau să evite zahărul atunci când au diabet. De asemenea, se găsește în multe produse comerciale care nu sunt destinate în mod special persoanelor cu diabet.

Cu toate acestea, acest îndulcitor utilizat pe scară largă a fost asociat cu probleme comportamentale și cognitive, deși cercetarea a fost controversată. Aspartamul este compus din fenilalanină, metanol și acid aspartic.

6.  Alcoolul, când este consumat cu moderație, alcoolul poate fi un plus plăcut la o masa, însă  consumul excesiv poate avea efecte grave asupra creierului.

Astfel, consumul cronic de alcool determină o reducere a volumului creierului, modificări metabolice și perturbarea neurotransmițătorilor (substanțe chimice pe care creierul le folosește pentru a comunica).

Persoanele consumatoare de alcool au adesea un deficit de vitamina B1, deficit care poate conduce la o tulburare a creierului numită encefalopatie Wernicke, care, la rândul său, poate produce sindromul Korsakoff.

7.  Consumul de pește cu conținut ridicat de mercur (o otravă neurologică care poate fi stocată pentru o lungă perioadă de timp în țesuturile animale) determină perturbarea sistemului nervos central,  a neurotransmițătorilor și stimularea neurotoxinelor, ducând la deteriorarea creierului.

Peștii răpitori cu viață lungă sunt deosebit de sensibili la acumularea de mercur și pot transporta cantități de peste 1 milion de ori mai mari decât concentrația apei din jur. De aceea, sursa alimentară principală de mercur la oameni sunt fructele de mare, în special soiurile sălbatice.

De asemenea, după ce o persoană ingeră mercur, acesta se răspândește în tot corpul, concentrându-se în creier, ficat și rinichi. La femeile însărcinate, se concentrează și în placentă și făt, arată alephnews.ro

În concluzie, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru creierul nostru este să urmăm o dietă bogată în alimente integrale sănătoase și proaspete.