International

Săptămâna de lucru de 6 zile! Legea intră în vigoare pe 1 iulie

Săptămâna de lucru de 6 zile! Legea intră în vigoare pe 1 iulie
sursa foto: arhiva companiei

Grecia a trecut prin 15 ani de recesiune și austeritate. A primit trei pachete de salvare stricte. Acum, e pregătită să implementeze săptămâna de lucru de 6 zile. Această măsură va intra în vigoare la 1 iulie. Măsura reprezintă o schimbare semnificativă în reglementările muncii. Convențiile colective sunt înghețate, iar mulți lucrători au contracte individuale.

În Grecia, săptămâna de lucru de 40 de ore rămâne oficială. Totuși, angajatorii pot cere două ore suplimentare neplătite pe zi. În schimb, oferă timp liber prelungit. Practica este adesea involuntară.

UE a stabilit standarde minime privind timpul de lucru. Acestea se aplică în toate statele membre. Include o săptămână de lucru de maximum 48 de ore și concediu anual plătit de cel puțin patru săptămâni. Există norme privind munca de noapte, munca în schimburi și modelele de lucru.

Săptămâna de lucru de 6 zile

Lucrătorii greci au cele mai lungi ore de lucru din Europa. În medie, 41 de ore pe săptămână, conform Eurostat. Media UE este de 37,5 ore pe săptămână pentru persoanele cu vârste între 20 și 64 de ani.

Salariul minim în Grecia este de 830 EUR pe lună. Grecia ocupă locul 15 în UE la acest capitol. În ceea ce privește puterea de cumpărare, este pe penultimul loc în Europa.

De la 1 iulie, mulți lucrători din industrie, comerț cu amănuntul, agricultură și servicii vor lucra șase zile pe săptămână dacă angajatorii cer asta. Pentru a șasea zi de muncă, se va plăti un supliment de 40% din salariul zilnic.

„Legea 5053/2023 va elimina definitiv săptămâna de lucru de cinci zile”, spune Aris Kazakos, profesor emerit de dreptul muncii în Salonic și un cunoscut expert juridic. El avertizează cu privire la impactul negativ al acordării unei puteri absolute angajatorilor în relațiile de muncă. Deoarece angajatorul are autoritatea de a cere personalului să lucreze o a șasea zi în săptămână, personalul nu poate refuza să lucreze, spune el.

„Legea 5053/2023 va elimina definitiv săptămâna de lucru de cinci zile”, spune Aris Kazakos, profesor emerit de dreptul muncii în Salonic și expert juridic. El avertizează că acordarea unei puteri absolute angajatorilor va avea un impact negativ asupra relațiilor de muncă. Dacă angajatorul cere personalului să lucreze o a șasea zi, personalul nu poate refuza, spune el.

Kazakos susține acordurile salariale colective. Acestea sunt tot mai limitate de legislația guvernului conservator Noua Democrație (ND).

Angajații nu au de ales

„Când vine vorba de negocieri individuale, angajatorul deține absolut toate cărțile. Și poate dicta practic orice condiții dorește, cu excepția drepturilor minime stipulate în legislația muncii”, spune Kazakos. El adaugă că, dacă legile sunt relaxate, chiar și protecțiile minime vor fi anulate.

„Deoarece angajatorul poate dicta condițiile de muncă care îi sunt avantajoase, relațiile de muncă devin un regim al nedreptății. Orice avantajează doar o parte nu poate fi niciodată drept”, spune el.

Motivul oficial pentru introducerea săptămânii de lucru de șase zile este deficitul de lucrători calificați în Grecia. În final, legea înseamnă că orele suplimentare vor deveni mai ieftine pentru angajatori, care nu vor mai trebui să angajeze mai mult personal, potrivit DW.