International

Săracul rege bogat. Încoronarea lui Charles al III-lea costă 125 de milioane de dolari

Regele Charles Sursa foto NBC News
Sursa foto: NBC News

Ochii lumii vor fi ațintiți asupra Marii Britanii în acest sfârșit de săptămână, când Regele Charles al III-lea va fi încoronat la Westminster Abbey, într-o manifestare de pompă și fast tipic britanic. Încoronarea, care va fi condusă de Arhiepiscopul de Canterbury sâmbătă, 6 mai, va da startul la trei zile de sărbători în Londra și în tot Regatul Unit, care vor culmina cu o zi de sărbătoare publică pe 8 mai.

Slujba, prima de acest fel din ultimii 70 de ani, este în mare parte ceremonială, urmând ca regele în vârstă de 74 de ani să ajungă oficial la tron pe 8 septembrie 2022, ziua morții reginei Elisabeta a II-a.

Dar, deși se așteaptă ca milioane de oameni să observe această ocazie istorică, ea se încadrează într-un context economic dificil pentru Marea Britanie, mulți punând la îndoială validitatea evenimentului, în condițiile în care țara se confruntă cu cea mai gravă criză a costului vieții din ultima generație.

Cât va costa încoronarea?

Palatul Buckingham nu oferă o cifră exactă a costului încoronării și nici nu a răspuns solicitării CNBC de a face comentarii. Cu toate acestea, se spune că însuși regele Charles ar fi căutat o celebrare mai redusă, cu o ceremonie „mai scurtă, mai mică, mai puțin costisitoare și mai reprezentativă”, parte a planurilor sale mai largi pentru o monarhie redusă.

La ceremonia de la Westminster Abbey, de exemplu, vor participa aproximativ 2.000 de invitați importanți, aproximativ un sfert din numărul celor prezenți la încoronarea defunctei regine, iar procesul va dura în jur de o oră, mai degrabă decât mai multe. Cu toate acestea, se așteaptă ca cheltuielile procedurilor din weekend, care includ o „procesiune a regelui” și un concert cu vedete în Windsor Gardens să se ridice între 63-125 de milioane de dolari ( 50-100 de milioane de lire sterline), potrivit unor estimări citate de BBC, care a precizat că nu provin dintr-o sursă oficială.

Această sumă este potențial mai mare decât cele aproximativ 50 de milioane de lire sterline în banii de astăzi, atunci 1,5 milioane de lire sterline, cheltuite atunci când regina a urcat pe tron în 1953. De asemenea, este cu mult peste echivalentul a 24,8 milioane de lire sterline, atunci 450.000 de lire sterline, cheltuite pentru încoronarea lui George al VI-lea în 1937.

Cine plătește pentru acest eveniment?

Ocazia, la fel ca majoritatea evenimentelor publice, este finanțată de guvernul britanic și, în cele din urmă, de contribuabilul britanic, Palatul Buckingham contribuind, de asemenea, cu o cotă nedeclarată. Acest lucru i-a nemulțumit pe unii britanici, 51% dintre ei spunând că încoronarea nu ar trebui să fie finanțată de guvern, potrivit unui sondaj recent YouGov, în timp ce 18% erau indeciși, conform cnbc.com.

Între timp, se estimează că sărbătoarea publică de pe 8 mai, anunțată pentru a marca evenimentul, va costa economia britanică încă 1,36 miliarde de lire sterline în pierderi de productivitate.

În prezent, produsul intern brut (PIB) al Regatului Unit se situează cu aproximativ 0,6% sub nivelul de la sfârșitul anului 2019 și este singura economie din G7, care nu și-a revenit după prăbușirea indusă de Covid Între timp, inflația rămâne încă încăpățânat de ridicată, cu o rată anuală de creștere de 10,1% în martie, iar costurile alimentelor și băuturilor au crescut cu cea mai mare viteză din ultimii 45 de ani.

Guvernul Marii Britanii, la rândul său, insistă însă că această ocazie va aduce milioane de euro pentru întreprinderi, în special pentru sectoarele greu încercate ale comerțului cu amănuntul, turismului și ospitalității. Potrivit unor estimări, vânzările cu amănuntul cresc de obicei cu aproximativ 15% pe zi în zilele de sărbători legale.

UK Hospitality, o asociație comercială pentru industria ospitalității, a declarat că încoronarea regelui ar putea aduce un impuls de 350 de milioane de lire sterline pentru acest sector. Acest lucru, combinat cu alte două sărbători legale britanice din luna mai, precum și cu concursul Eurovision Song Contest de la Liverpool din 13 mai, ar putea genera un impuls total de 1 miliard de lire sterline, a adăugat aceasta.