Actual Politică

Scandal pe acoperişul Arenei Naţionale. Contre între Nicușor Dan și Firea. Doi primari, aceeaşi firmă de mentenanţă.

Scandal pe acoperişul Arenei Naţionale. Contre între Nicușor Dan și Firea. Doi primari, aceeaşi firmă de mentenanţă.

Intrat într-un con de umbră, disperat că nu poate închega o alianţă de dreapta care să-l sprijine pentru încă un mandat, supărat ca liberalii lui Ciucă s-ar putea s-o susţină în 2024 la alegerile pentru fotoliul de primar general al Capitalei pe Gabriela Firea, actualul edil face tot posibilul să enerveze şi mai mult asistenţa.

Ultima ispravă a lui Nicuşor Dan a fost să dea vina pe fostul primar pentru că nu s-a îngrijit de repararea şi mentenanţa acoperişului de la Arena Naţională. Fără a se documenta, el sau consilierii săi, primarul general a fost bătut cu propriile sale arme.

Scandal pe acoperişul Arenei Naţionale. Doi primari generali, aceeaşi firmă de mentenanţă. Priorităţile lui Dan, pline de inexactităţi

Vineri, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunţa că a semnat contractul pentru repararea și mentenanța acoperișului de la Arena Națională, după ce timp de 11 ani nu a beneficiat de niciun fel de întreținere specializată.

„Povestea acestui acoperiș este încă o dovadă a nepăsării foștilor primari Oprescu și Firea, care în mandatele lor nu au asigurat, cum ar fi fost normal, o mentenanță corespunzătoare. Indolența lor a dus la deteriorarea sistemului de tractare a acoperișului, municipalitatea fiind nevoită, de când am preluat mandatul de primar, să apeleze la alpiniști pentru a tracta manual sistemul de deschidere/închidere a acoperișului”, a mai scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Foto: Facebook Nicuşor Dan

Conform contractului, stadionul va beneficia de servicii de reparații, mentenanță și întreținere pentru acoperișul retractabil, cubul și tabela electronică. De asemenea, personalul autorizat va beneficia de instruire de specialitate pentru operarea acoperișului retractabil și a cubului video de pe arenă, precizează edilul.

Nicușor Dan mai menționează că firma AUROCON ROMANIA SRL, care se va ocupa de mentenanță, are peste 25 de ani de activitate în domeniu și a realizat automatizarea acoperișurilor mobile pentru Stadionul BC Place – Vancouver, Canada, Dubai Mall – Dubai, Emiratele Arabe Unite, castelul Josefsburg – Kufstein, Austria, arenele de tenis Rothenbaum – Hamburg, Germania.

Nicuşor Dan se laudă cu firma care, practic, a colaborat cu Primăria Capitalei şi în mandatul Gabrielei Firea

Fostul primar Gabriela Firea nu se lasă şi, într-o postare pe facebook îi explică acestuia că minte.

„Nicușor Dan minte și aruncă, din nou, vina pe mine pentru neputința și nerealizările lui. Arena Națională a avut în mandatul meu contract de mentenanță pentru toate sistemele, deci și pentru acoperișul retractabil. Mai mult, în timpul mandatului meu, nu au fost probleme cu acoperișul retractabil pentru că am respectat indicațiile producătorului. Scrie negru pe alb în cartea tehnică a sistemului că acoperișul nu trebuie întins toamna și iarna”, spune Gabriela Firea.

Foto: Facebook Gabriela Firea

Gabriela Firea spune că specialiştii lui Nicuşor Dan au întins și au stricat acoperișul şi că există imagini.

„În prima lună de mandat, specialiștii aduși de Nicușor Dan au întins și au stricat acoperișul! Să nu uităm imaginile și scandalul din decembrie 2020, în plin sezon rece, înaintea meciului Austria-Macedonia. E foarte ciudat ce s-a întâmplat atunci. Acoperișul era programat de producător să nu poată fi întins toamna și iarna, dar specialiștii lui Nicușor Dan au reușit să umble la software și să treacă peste recomandări. Producătorul acoperișului a recunoscut public tot ce v-am spus mai sus!

E foarte interesant și cum a fost întins acoperișul Arenei pentru evenimente organizate acolo, unde au participat mii de tineri. Chiar Nicușor Dan spunea că acoperișul era un pericol real și se putea prăbuși. Am informații că la unul dintre evenimente acoperișul chiar a fost găurit intenționat pentru a introduce proiectoare video. Poate și de asta e nevoie acum de reparații serioase”, mai explică fostul edil.

Încă o minciună, remarcată de Gabriela Firea este aceea că, potrivit lui Nicuşor Dan au fost folosiţi numai alpinişti utilitari, lucru care nu este adevărat.

„Și mai spune o minciună primarul general, că s-a folosit până acum doar de alpiniști utilitari pentru întinderea și închiderea acoperișului. Nu e așa, s-au folosit chiar de angajații firmei care reprezintă producătorul, informațiile fiind publice.

Nu pot răspunde pentru alții, spune Gabriela Firea, dar cât am fost eu primar general, Primăria Capitalei a asigurat, prin două companii municipale, funcționarea sistemelor de la stadion și a fost permanent în legătură cu reprezentantul producătorului, exact aceeași companie care a câștigat acum contractul de mentenanță.

La finalul anului 2020, Nicuşor Dan declara într-o conferinţă de presă: Vestea bună e că reparațiile de urgență la acoperișul retractabil al Arenei Naționale au fost finalizate”.