Actual

Rareș Hopincă ia atitudine! Nicușor Dan își depășește atribuțiile

Rareș Hopincă ia atitudine! Nicușor Dan își depășește atribuțiile
sursa foto arhiva personala

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a intervenit în disputa apărută între primarul general, Nicușor Dan, și primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu. Această intervenție a avut loc în contextul în care primarul general a pretins a avea autoritatea de a efectua verificări privind autorizațiile de construire emise de primăria Sectorului 2.

Într-un punct de vedere remis către Primăria Sectorului 2, Prefectul Bucureștiului arată că primarul general nu își poate extinde atribuțiile, în mod arbitrar, către domeniile gestionate exclusiv de primăriile de sector.

Acuzații la adresa lui Nicușor Dan

„Prefectul asigură verificarea legalității actelor administrative ale autorităților administrației publice locale și poate ataca în fața instanței de contencios administrativ actele acestora pe care le consideră ilegale (…)
Cu privire la respectarea disciplinei în urbanism și a regimului de autorizare a construcțiilor, precum și la aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul calității în construcții, Inspectoratul de Stat în Construcții este organul tehnic specializat care exercită, potrivit legii, controlul de stat cu privire la respectarea disciplinei în urbanism și a regimului de autorizare a construcțiilor, precum și la aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul calității în construcții. (…)

Primarul municipiului București nu are atribuții de control cu privire la verificarea legalității emiterii autorizațiilor de construire de către primarii sectoarelor 1-6 ale municipiului București, normele speciale fiind de strictă interpretare”, se arată în punctul de vedere al Prefectului.

Cearta continuă

Anterior, primarul general Nicușor Dan solicitase Sectorului 2 punerea la dispoziție a aproximativ 400 de autorizații de construire, în vederea efectuării unui așa-zis control, deși Primăria Generală nu are astfel de atribuții – acestea fiind, conform legii, în responsabilitatea Inspectoratului de Stat în Construcții.

Conflictul actual dintre Nicușor Dan și Radu Mihaiu nu este o premieră, aceștia având un lung șir de dispute pe parcursul actualului mandat, deși provin din aceeași formațiune politică.

Primarul Sectorului 2 l-a acuzat pe Nicușor Dan că sabotează investiții de 1,7 milioane de euro în sector, majoritatea din fonduri europene, în timp ce primarul general a contestat în instanță, mai multe autorizații de construire emise de colegul său de la Sectorul 2, susținând că sunt nelegale.