Diverse

Scandalos. Mesajul unui politician italian, care cere voturi electoratului promițând alungarea din țară a romilor

Scandalos. Mesajul unui politician italian, care cere voturi electoratului promițând alungarea din țară a romilor
theguardian.com

Scandal imens după ce, un consilier în Florența din partea partidului de extremă-dreapta Liga Nord, s-a filmat alături de o femeie de etnie romă și a făcut o promisiune controversată.

„Votați pentru Liga pe 25 septembrie și nu o veți mai vedea niciodată”

După ce a sugerat că partidul ar scăpa de rromi de pe străzi dacă va câștiga alegerile generale de la sfârșitul acestei luni, un politician din Liga de extremă dreapta a Italiei a stârnit indignare.

Un consilier al Ligii din Florența, Alessio Di Giulio, a filmat un videoclip în care se îndrepta spre o femeie de etnie romă și, vorbind cu camera, a spus: „Votați pentru Liga pe 25 septembrie și nu o veți mai vedea niciodată”.

Alessio Di Giulio a realizat clipul în timp ce mergea pe o stradă aglomerată din centrul Florenței, iar femeia i-a făcut cu mâna fericită înainte de a-și realiza intenția. „Nu, nu spune asta”, a răspuns ea. „Nu mi-e frică.”

Această ligă, condusă de Matteo Salvini, face parte dintr-o coaliție tripartită, care include omologul său de extremă dreapta Brothers of Italy și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, care se preconizează că va câștiga alegerile.

Enrico Letta, liderul Partidului Democrat de centru-stânga a condamnat videoclipul lui Di Giulio

Referindu-se și la Giorgia Meloni, liderul Fraților Italiei și posibil viitor prim-ministru al țării, care a distribuit luna trecută un videoclip cu o femeie ucraineană violată de un solicitant de azil în un oras italian, Enrico Letta a spus: „Se întâmplă niște lucruri șocante în această campanie electorală”. „Cât mai departe vor merge?”

Di Giulio se apără

Di Giulio s-a apărat de acuzațiile de rasism ale lui Dario Nardella, primarul Florenței, argumentând că are o iubită nigeriană și că pur și simplu a vrut să denunțe „crima de cerșetorie”. Deși există unele restricții, nu este o crimă să cerșești în Italia.

Sprijinul pentru Liga, cândva cel mai mare partid al Italiei, s-a redus de peste jumătate în ultimii ani, pe măsură ce starul lui Meloni a crescut. Partidul ei conduce coaliția de dreapta și a urcat cu aproape 26% într-un sondaj de opinie de marți, mărind diferența față de Partidul Democrat, care a înregistrat 21,4%.

Susținătorii tradiționali ai Ligii, în special proprietarii de afaceri din fortărețele sale nordice, întorc spatele partidului ca urmare a contribuției lui Salvini la prăbușirea guvernului lui Mario Draghi în iulie și a poziției sale cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei în urma invaziei Ucrainei.

Luni, 5 septembrie 2022, Salvini, care l-a laudat anterior pe Vladimir Putin, a declarat că, în loc să rănească Rusia, sancțiunile dăunează țărilor care le impun. Poziția sa se ciocnește cu cea a lui Meloni, care a încercat să liniștească observatorii internaționali că, dacă coaliția va intra la guvernare, va sprijini Ucraina și va respecta linia UE și NATO privind sancțiunile rusești, potrivit theguardian.com