Actual Showbiz

Scandalul Phoenix continuă. George Simion și nunta lui au provocat un alt membru al trupei să reacționeze

Scandalul Phoenix continuă. George Simion și nunta lui au provocat un alt membru al trupei să reacționeze

A fost cea mai tare trupă românească a secolului 20 și a rămas o legendă. Acum, la bătrânețe, membrii Phoenix au ajuns să se certe. Ultimul scandal e legat de George Simion.

 După ce s-a aflat că celebra trupă Phoenix va cânta la nunta lui George Simion, fostul membru, Josef Kappl a luat foc. Extrem de supărat, el a declarat că această formație nu trebuie asociată cu acest eveniment, pentru că trupa este un simbol al rezistenţei şi al năzuinţei spre libertate.

Nicu Covaci, acutalul lider a ceea ce a mai rămas din fosta trupă, a fost luat la rost pentru acceptarea ofertei să cânte la nunta unui politician. În final, Nicu Covaci nu a mai ajuns să cânte pe scenă la nunta liderului AUR. A venit însă la nuntă târziu, dar a petrecut și a cântat doar pentru cercul restrans al familiei și invitaților soților Simion. Robert Turcescu a postat o fotografie cu el

În schimb, George Simion a reușit să mai supere un alt membru al trupei, printr-o scurtă declarație.

„Phoenix are imnul AUR – ‘fie să renască numai cel cu har’. Le mulțumesc că nu au cedat presiunilor care au existat ca să nu mai vină astăzi”., a spus Simion pe scenă.

În replică, scriitorul și regizorul român Andrei Ujică, cel care a compus alături de Șerban Forță piese pentru Phoenix în anii ’70, s-a delimitat de formația actuala și de partidul AUR și a declarat că interzice folosirea versurilor în orice context politic.  Andrei Ujică a postat, ca și Josef Kappl, un text dur pe pagina lui de Facebook.

„Interzic orice însușire și folosire abuzivă fie și a unui singur vers”

„DECLARAȚIE

Aflu cu consternare că un anume George Simion a declarat astăzi la nunta sa că formația Phoenix ar fi compus „imnul AUR: Fie să renască…”

Vreau să fac următoarele precizări: în primul rînd, formația Phoenix nu mai există din 1977 și în al doilea rînd, versurile respective, împreună cu toate celelalte de pe dublul album CANTAFABULE, ne aparțin în exclusivitate lui Șerban Foarță și mie. Ele au fost compuse într-un anume context cultural și istoric, care văd că nu mai poate fi citit, darămite interpretat măcar decent momentan.

Drept pentru care, declar public – fiind cu siguranță și în asentimentul lui Șerban Foarță – că interzic orice însușire și folosire abuzivă fie și a unui singur vers de pe albumul CANTAFABULE de către orice fel de mișcare și de către orice partid politic, indiferent de formă, incluzând aici și ideea de imn sau slogan al unei grupări cu care nu aș avea afinități nici în cel mai absurd vis. În caz contrar, mă văd nevoit să-mi apăr drepturile în justiție.

Am avut uriașa șansă să-l cunosc bine, din copilărie, pe Șerban Foarță și nu mă îndoiesc că vede lucrurile la fel. În general atribuirea unei identități politice mariilor artiști, fără a-i întreba, este o mare escrocherie. Jos labele politice de pe artiști.

Andrei Ujică – Dobra, Mehedinți, în seara zilei de 28 august 2022”