Actual Lifestyle

Scoarța terestră de sub munții Anzi se scufundă în interiorul Pământului. Ne speriem sau nu?

Scoarța terestră de sub munții Anzi se scufundă în interiorul Pământului. Ne speriem sau nu?
wikipedia.org

Sub Munții Anzi, părți din scoarța cea mai exterioară a Pământului s-au scufundat în stratul Play-Doh al mantalei de dedesubt, picurând încet în interiorul planetei ca mierea.

La ce concluzii au ajuns oamenii de știință

O descoperire total neașteptată a fost făcută de o echipă internațională de oameni de știință, condusă de Universitatea Toronto din Canada. Aceasta a publicat un studiu amplu în revista „Communications Earth and Environment” în data de  28 iunie 2022.

Potrivit studiului, experții au constatat că scoarța terestră de sub munții Anzi (cel mai mare lanț muntos din lume, care se întinde pe 7.500 de kilometri) se scufundă în interiorul Pământului.

Conform informațiilor publicate pe iflscience.com,  oamenii de știință de la Universitatea din Toronto au studiat trăsăturile asemănătoare ridurilor din topografia mai multor regiuni ale Podișului Puna din Munții Anzi centrali din America de Sud.

Ce fenomen are loc asupra Munților Anzi

Din analiza imaginilor seismice și înregistrările rocilor sedimentare, s-a constatat că sub aceste caracteristici deosebite, la fel ca mierea care picură încet dintr-o lingură, cantități semnificative din litosferă (stratul exterior stâncos al Pământului) s-au scufundat în următorul strat al planetei, mantaua superioară, pe parcursul a milioane de ani.

Procesul este cunoscut sub numele de “picurare litosferică” (denumit astfel pentru fragmentarea materialului stâncos care alcătuiește scoarța și mantaua superioară a Pământului) și are ca rezultat deformații semnificative la suprafață, cum ar fi bazine, plierea crustei și cote neregulate.

Ce a declarat autorul principal al studiului

Julia Andersen, doctorand în departamentul de Științe ale Pământului de la U of T și autor principal al lucrării, a declarat:

  • ”Am confirmat că o deformare a suprafeței unei zone din munții Anzi din America de Sud are o mare parte a litosferei de dedesubt scufundată”.
  • ”Datorită densității sale mari, zona a picurat ca un sirop rece sau ca mierea, mai adânc în interiorul planetei și acest fenomen este responsabil pentru două evenimente tectonice majore din Anzii centrali, modificând topografia de suprafață a regiunii pe sute de kilometri”.
  • „În general, rezultatele ajută la definirea unei noi clase de plăci tectonice și pot avea implicații pentru alte planete terestre care nu au plăci tectonice asemănătoare Pământului, cum ar fi Marte și Venus.”

În lume mai există astfel de structuri

Ceva similar  a fost descoperit de oamenii de știință în anul 2009, sub Marele Bazin din vestul Statelor Unite ale Americii.

Russel Pysklywec, co-autor al studiului a declarat: ”Descoperirile noastre arată că litosfera poate fi mai volatilă sau mai fluidă decât am crezut”.

Există totuși câteva caracteristici ale Podișului Andin Central care au fost greu de explicat. Platoul în sine a fost format dintr-o zonă de subducție, unde marginea unei plăci tectonice alunecă sub marginea plăcii adiacente,  fapt care deformează scoarța planetei noastre, împingând-o în sus și creând munții și alte caracteristici geologice, potrivit sursei citate.