Actual

Scriitorul Salman Rushdie a fost scos de pe ventilator și poate vorbi. Ce se întâmplă acum cu agresorul

Scriitorul Salman Rushdie a fost scos de pe ventilator și poate vorbi. Ce se întâmplă acum cu agresorul

Scriitorul Salman Rushdie a fost scos de pe ventilator şi poate vorbi, a spus agentul său, Andrew Wylie. Între timp, bărbatul care l-a înjunghiat pe scriitor şi care a fost pus sub acuzare pentru tentativă de omor a pledat nevinovat şi a fost plasat în detenţie fără cauţiune, a anunţat avocatul său Nathaniel Baron, citat de CNN.

Scriitorul Salman Rushdie a fost scos de pe ventilator și poate vorbi. Ce se întâmplă acum cu agresorul

Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, a fost pus sub acuzare pentru tentativă de omor de gradul doi şi agresiune de gradul doi.

Infracţiunile de gradul doi sunt cele care nu sunt premeditate sau planificate, ci mai degrabă comise impulsiv. Potrivit criminaaldefenselawyer.com, în astfel de cazuri pedeapsa poate fi de 5 până la 15 ani de închisoare.

După atacul de vineri, agresorul a fost plasat în detenţie fără cauţiune

Motivul înjunghierii era neclar. O analiză preliminară a conturilor de pe rețelele de socializare ale lui Matar arată că acesta simpatiza cu extremismul șiit și cu cauzele Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (grupare din Iran condusă de generalul Soleimani), a declarat pentru NBC News o persoană care are cunoștință directă despre anchetă.

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, era prezentat pentru a vorbi în faţa unui public de câteva sute de persoane despre libertatea artistică la Institutul Chautauqua din vestul statului New York, când un bărbat s-a repezit pe scenă şi s-a aruncat asupra scriitorului, care a trăit cu o recompensă pusă pe capul său de la sfârşitul anilor 1980.

Scriitorul Salman Rushdie a suferit mai multe operaţii, iar vineri seara a fost conectat la un ventilator

Scriitorul Salman Rushdie, care s-a născut în India şi care şi-a petrecut mai mulţi ani ascunzându-se după ce Iranul le-a cerut musulmanilor să îl ucidă din cauza scrierilor sale, a fost operat după ce a fost înjunghiat, fiind conectat la un ventilator, şi cel mai probabil îşi va pierde un ochi.

Rushdie a fost înjunghiat în gât şi în tors, vineri, în timp ce era pe scenă la o prelegere în statul New York, fiind dus pe calea aerului la spital. După o operaţie care a durat mai multe ore, Rushdie a fost conectat la un ventilator şi nu putea vorbi, vineri seara, după un atac condamnat de scriitori şi politicieni din întreaga lume ca un asalt asupra libertăţii de expresie.

Preşedintele SUA Joe Biden a condamna „atacul brutal”

Preşedintele SUA Joe Biden a condamnat sâmbătă „atacul brutal” asupra scriitorului britanic şi american Salman Rushdie, care se află în stare gravă după ce a fost înjunghiat în cursul unei conferinţe în statul New York, relatează AFP.

Preşedintele a salutat faptul că Rushdie nu a acceptat „să fie hărţuit sau redus la tăcere” şi a spus că împreună cu soţia sa Jill Biden „cu toţi americanii şi oamenii din întreaga lume se roagă pentru sănătatea şi recuperarea lui”.