Social

Scumpiri la pompă! Ajungem să dăm 9 lei pe litru

benzina
sursa foto arhiva personala

Există posibilitatea unei noi creșteri a prețurilor la carburanți în România. Aceasta ar putea fi cauzată de o majorare de 14% a redevențelor pentru exploatarea resurselor naturale, inclusiv petrol și gaze. Ministerul de Finanțe ia în considerare această majorare, ceea ce ar putea duce la o creștere suplimentară a costurilor la pompă.

Această decizie vine pe fondul creșterii prețului petrolului pe bursele internaționale. Acest lucru a dus deja la o tendință de creștere a prețurilor la carburanți.

Scumpiri la pompă

Un proiect de Ordonanță de Guvern prevede că taxele, tarifele și redevențele din domeniul petrolier și minier vor fi indexate anual cu rata inflației din anul precedent.

Nivelul actual al redevențelor petroliere, neschimbat de 19 ani, poate fi modificat doar cu acordul titularilor acordurilor petroliere și în urma negocierilor. La momentul actual, redevențele petroliere pentru extracția de petrol variază între 3,5% și 13,5%, conform economedia.ro.

„E o mişcare firească să pasezi taxa consumatorului şi asta se poate întampla pentru că în România, în ciuda creşterii de preţuri şi cererea a crescut. Cu alte cuvinte, consumatorii sunt dispuşi să platească un preţ mai mare pentru acest produs, ca atare eu actor în piaţă am tendinţa de a crește preţurile”, a declarat Corina Murafa, expert în energie.

Specialiștii din domeniu avertizează că în aceste condiții, benzina și motorina s-ar putea scumpi până la 9 lei pe litru în perioada următoare. Oamenii de pe piață susțin că această creștere ar fi motivată de cererea în creștere din partea consumatorilor, care sunt dispuși să plătească prețuri mai mari pentru produsele petroliere.

La o stație de carburanți din București un plin de benzină (50 de litri) costa aproximativ 360 de lei, iar unul de motorină aproximativ 395 de lei.

Ce determină scumpirea carburanților?

Creșterea costului la carburanți poate fi determinată de mai mulți factori, iar aceștia pot varia în funcție de circumstanțe.

Prețul petrolului pe piața internațională.Unul dintre cei mai importanți factori care influențează costul carburanților este prețul petrolului brut. Fluctuațiile prețului petrolului pe piața internațională au un impact direct asupra prețurilor la benzină și motorină.

Taxele și impozitele. Guvernele pot să impună taxe și accize semnificative asupra carburanților. Acest lucru poate crește prețul final pentru consumatori. Aceste taxe pot varia de la o țară la alta și pot influența semnificativ costul la pompă.

Cererea și oferta. O creștere a cererii sau o reducere a ofertei pot duce la creșterea prețurilor. În timp ce o scădere a cererii sau o creștere a ofertei pot avea un efect invers.

Schimbările valutare. Carburanții sunt de obicei tranzacționați în dolari americani pe piețele internaționale. Prin urmare, schimbările în valoarea monedei naționale pot influența prețurile la carburanți. De exemplu, o depreciere a monedei naționale poate duce la creșterea prețurilor la carburanți pentru consumatori.

Speculații pe piețele financiare. Uneori, speculanții financiari pot influența prețurile petrolului și carburanților prin tranzacționarea lor pe piețele financiare, ceea ce poate duce la volatilitate și creșteri ale prețurilor, potrivit Realitatea.