Actual

Cresc taxele și impozitele. Cât vor avea românii de plătit în 2024

finantare vouchere-250-lei proteste
Sursă foto: botosaninews.ro

Cresc taxele și impozitele. Românii vor fi puși la plată de anul viitor. Aceștia vor fi nevoiți să acceseze economiile sau să își recalculeze bugetul pentru a reuși să achite aceste dări la stat.

De anul viitor, aceste taxe și impozite pe care cetățenii trebuie să le plătească la stat vor crește semnificativ. Acest lucru semnifică faptul că românii vor trebui să plătească în plus pentru anumite bunuri. De la diferite proprietăți, precum apartamentele sau terenurile, la mașini sau chiar locuri de parcare.

Cresc taxele și impozitele

De anul viitor, românii sunt puși la plată. Plata taxelor și impozitelor reprezintă o obligația a fiecărui cetățean. În acest sens, românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar. Mai exact, este vorba de o creștere de 13,8%. Aceasta a fost stabilită în proporție cu rata inflației pentru anul 2022.

Motivul care stă la baza acestei creșteri a impozitelor este simplu. Codul Fiscal are o prevedere care legalizează acest proces. Conform legii, taxele și impozitele se indexează anual cu rata inflației de la nivelul anului fiscal precedent. Potrivit datelor expuse de INS, rata inflației pe anul 2022 a fost de 13,8%.

Cât vor avea de plătit românii

Având în vedere Codul Fiscal, românii vor trebui să scoată mai mult din buzunar pentru bunurile pe care le au. 2024 vine cu noi cheltuieli pentru oameni. Taxele și impozitele vor fi mai mari pentru case, terenuri, mașini și chiar locuri de parcare. Diferența va fi resimțită de cetățeni, care se confruntă deja cu mari probleme din punct de vedere al veniturilor.

Astfel, pentru un apartament de trei camere din București, cetățenii plătesc acum un impozit de 250 de lei. Dar, creșterile de taxe vor aduce noi tarife. Oamenii vor fi nevoiți să plătească pentru același apartament 290 de lei în 2024.

Taxe mai mari pentru șoferi

Cei care dețin o mașină vor avea de suportat noi costuri. Șoferii se confruntă deja cu cheltuieli mari. Este vorba de banii dați pe benzină și motorină, pe asigurarea obligatorie și multe altele care țin de întreținerea unui automobil. Dar, acum și impozitul va fi mai mare.

Șoferii vor avea mai mult de plătit la sta pentru mașina pe care o au. În acest moment, pentru o mașină, un șofer din București plătește la stat un impozit de 220 de lei. Dar, din 2024, acesta va crește. Șoferii vor avea de plătit la stat suma de 250 de lei.

Mai mulți bani la buget

Aceste creșteri de taxe și impozite reprezintă o modalitate prin care mai mulți bani pot ajunge la bugetul de stat. Dar, acest lucru are loc pe spatele cetățenilor, mulți dintre ei confruntându-se cu venituri mici.

Decizia de mărire a taxelor și impozitelor este luată de fiecare administrație locală în parte. La nivelul Capitalei, dar și în alte orașe, această măsură a fost deja aplicată. De asemenea, în următoarea perioadă, taxele și impozitele mărite vor fi aplicate și în celelalte zone ale țării. Deși este o modalitate prin care se adaugă mai mulți bani la buget, românii au de pierdut mai mulți bani, conform Observator .