Social

Prețul carburanților ar putea ajunge la 9 lei! De vină sunt măsurile Guvernului

cresc-preturile-motorina
sursa foto arhiva personala

Se anunță vești îngrijorătoare pentru șoferii din România. Asta deoarece prețurile la benzină și motorină ar putea crește considerabil în viitorul apropiat. Potrivit unor surse, liderii din industrie prevăd o majorare substanțială. Ceea ce ar putea duce la un cost de până la 9 lei per litru al carburanților la stațiile de alimentare.

Această perspectivă sumbră derivă din decizia Guvernului de a impune taxe suplimentare asupra companiilor din sectorul petrolului și gazelor.

Prețul carburanților ar putea ajunge la 9 lei per litru

Această mutare a stârnit îngrijorare în rândul specialiștilor din domeniu. Ei  anticipează posibile creșteri de prețuri, în special la produsele alimentare. Executivul a hotărât să aplice o suprataxare de 0,5% asupra cifrei de afaceri a acestor companii, adăugându-se astfel la deja existenta taxă de solidaritate.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a făcut o serie de declarații. „Este un pas firesc, având în vedere discuțiile despre exploatarea resurselor naturale ale României și cifrele de afaceri considerabile, precum și profiturile substanțiale.” În acest context, aceste noi măsuri guvernamentale se vor reflecta în mod inevitabil în prețul combustibilului la pompă, cel puțin conform specialiștilor din domeniu.

Corina Murafa, expert în energie, a subliniat că „transferul taxelor către consumatori este o mișcare previzibilă, deoarece cererea pentru carburanți rămâne ridicată în România, chiar și în contextul creșterii prețurilor. Consumatorii sunt dispuși să plătească mai mult pentru acest produs, iar producătorii au tendința de a crește prețurile.”

Experții sunt îngrijorați

În industrie, reprezentanții au observat cu îngrijorare că companiile din acest domeniu au avut mereu tendința de a-și maximiza profiturile și nu au arătat solidaritate față de piață și cetățeni. Ion Tache, președintele Asociației benzinarilor independenți, a menționat: „Istoria ne-a arătat că aceste companii nu au fost niciodată dispuse să-și reducă câștigurile și, dimpotrivă, au căutat mereu să le mărească. Nu au avut o atitudine solidară față de piață și cetățeni.”

La nivel guvernamental, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a exprimat speranța că majorarea taxelor nu va influența prețurile carburanților. Cu toate acestea, a subliniat că este decizia companiilor și că nu poate anticipa cu certitudine impactul acestei taxe asupra prețurilor la pompă.

În fața acestei situații incerte, specialiștii recomandă șoferilor români să utilizeze aplicații online pentru a găsi cele mai bune prețuri la carburanți în zona lor. De asemenea, se sugerează evitarea alimentării la benzinăriile din centrul marilor orașe și utilizarea cardurilor pentru plata carburanților, deoarece unele benzinării oferă rambursări sau reduceri speciale în acest caz, potrivit Observator.