Social

Persoanele care au copii de până la opt ani vor primi beneficii din partea statului. Senatul a publicat condițiile de eligibilitate

Sursă foto: evz.ro
Foto: evz.ro

Partidul Național Liberal va depune un proiect în Parlamentul României prin care supune votului propunerea ca părinții care au copii cu vârste de până la opt ani să lucreze patru zile pe lună de acasă.

Măsura este valabilă atât pentru sectorul bugetar cât și pentru cel privat. Printre altele liberalii propun mai multe beneficii printre care, diminuarea TVA-ului ( taxă pe valoare adăugată) cu 5% pentru produsele dedicate sugarilor precum și a scaunelor auto pentru bebeluși.

Precizările Alinei Gorghiu

Cele patru zile libere se vor acorda părinților care au în grijă copii în vârstă de cel mult opt ani, indiferent de locul de muncă al părinților.

„Aş vrea să vă prezint două proiecte pe care PNL doreşte să le susţină. Sunt două proiecte foarte importante în sprijinul familiilor, sunt măsuri extrem de necesare pentru că ştim cât de greu le este acestor familii în această perioadă, ştim că au greutăţi, ştim că traiul lor a fost afectat, motiv pentru care ne arătăm prin aceste măsuri preocuparea pentru a îmbunătăţi nivelul de trai pe acest segment de populaţie”, a declarat Alina Gorghiu, senator PNL.

Prin această măsură se urmărește menținerea unui echilibru între viața profesională și personală a angajaților care au copi în vârstă de până la opt ani. Prin urmare, orice salariat poate intra în efectele acestei măsuri, în condițiile amintite.

Cota TVA-ului ar putea fi micșorată pentru produsele dedicate sugarilora

„O măsură extraordinar de bună pe care o propunem este legată de flexibilizarea muncii. Se aplică părinţilor cu copii cu vârsta de până la opt ani şi care muncesc la stat sau privat. Aşa cum e prevăzut în Directiva UE din 2019, obiectivul ţintit este identificarea echilibrului între viaţa profesională şi cea privată a familiilor care au copii până la opt ani.

Aceşti părinţi vor beneficia de 4 zile pe lună pentru a putea lucra de acasă, fie una pe săptămână, fie consecutiv. Elementul de noutate e că fiecare salariat ca beneficia de acest program flexibil” a declarat Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului. Suplimentar, liberalii au în vedere reducerea cotei TVA cu 5% pentru produsele sugarilor, lapte praf, scutece, șervețele sau scaune auto dedicate copiilor.

„Prima măsură pe care o să o depunem prin proiect legislativ în această săptămână este reducerea TVA la 5%, conform directivelor europene pentru anumite categorii de produse pentru copii. Vorbim de alimente pentru sugari, cum ar fi laptele praf, articole de îmbrăcăminte, accesorii de îmbrăcăminte şi încălţăminte, şerveţele, scutece pentru copii şi în acelaşi timp propunem reducerea de TVA la 5% pentru scaunele auto pentru copii, absolut necesare pentru transportul în siguranţă al acestora”, a completat Senatoarea PNL.