Diverse

Se anunță o vară de coșmar, pentru călătorii. Haosul din transporturi pune piedici călătorilor

Se anunță o vară de coșmar, pentru călătorii. Haosul din transporturi pune piedici călătorilor

O vară caldă, fierbinte, dar și de coșmar, în același timp, pentru călători. De aceasta vor avea parte cei care se încumetă să plece la drum, pe frumosul continent european, în orașele mari aglomerate.

Se anunță o vară de coșmar, pentru călătorii. Haosul din transporturi pune piedici călătorilor

A venit în sfârșit vacanța la care mulți oameni au visat încă de pe timpul pandemiei. Numai că socoteala de acasă, nu se potrivește cu cea din târg. Bagajele sunt gata făcute, credeți că aveți timp suficient să ajungeți la aeroport, doar că odată ajunși acolo, veți găsi cozi atât de lungi, încât aproape că îți dispare cheful de călătorie. Și acesta este doar primul moment, pentru că mai urmează și altele. Despre acestea, reporterii CNN au vorbit într-un amplu reportaj, difuzat recent.

Peste 1.000 de persoane se aflau pe aeroportul din Dublin. Situația a fost atât de haotică, încât guvernul irlandez l-a convocat pe directorul general al aeroportului, pentru a veni rapid, cu un plan, pentru restul verii. Pentru această situație, compania s-a angajat să plătească cheltuiala în plus a pasagerilor care au pierdut zborurile. Dar din păcate, nu este vorba doar de Dublin. Operatorul aerian olandez KLM a încetat să mai vândă bilete timp de patru zile, la începutul lui iunie, ca urmare a haosului care a intervenit, pe parcursul lunilor aprilie și mai, la baza sa – aeroportul Schiphol din Amsterdam. KLM a oferit pasagerilor posibilitatea de a face o nouă rezervare, ca alternativă pentru a evita cozile lungi de la aeroport, relatează CNN.

Transporturile aeriene sunt primele pe listă. Aeroporturile din Marea Britanie, inclusiv Manchester, Heathrow și Gatwick, sunt subiecte abordate, zilnic. Titluri mari din ziare fac referire la cozile care se întind uneori chiar și în afara clădirilor, bagajele dispărute și sute de zboruri anulate, în special de British Airways, EasyJet și Tui.

Directorul general al Ryanair, Michael O’Leary, a declarat, exasperat,  la postul de televiziune ITV că Marea Britanie ar trebui „să aducă armata”, pentru a ajuta la diminuarea haosului.

Situația se extinde și dincolo de ocean. Zborurile din SUA sunt și ele grav afectate. Delta Air Lines a anulat peste 500 de curse în weekendul aglomerat de Memorial Day, în timp ce American Airlines a anulat peste 100 de zboruri numai în numai o zi, la începutul săptămânii.

Experții spun că este această avalanșă de călători reprezintă o ”furtună” perfectă: brusc, toți vrem să călătorim, dar companiile aeriene și aeroporturile au concediat personal în timpul pandemiei și acum se luptă să recruteze înlocuitori. Pur și simplu, nu se pot descurca cu atâția călători dintr-odată.

Și mai există o problemă: ”carmagedon-ul”

Mai există o problemă. Dacă nu ați rezervat încă o mașină de închiriat la sosire, ar fi bine să vă regândiți călătoria. CNN vorbește despre un adevărat „carmagedon” (joc de cuvinte între „car” – cuvântul în engleză pentru „mașină” și „Armagedon”): prețurile pentru închirierea unei mașini sunt foarte mari, te ia cu amețeala numai când le vezi.

Pentru luna august, dacă rezervi cu două luni înainte, cea mai ieftină închiriere pentru o săptămână, în popularul oraș portughez Porto, este de 582 de dolari la o companie locală sau de 772 de dolari la o multinațională. Un operator turistic pentru Italia a declarat, pentru CNN, că, deja, nu mai poate găsi mașini pentru rezervări în Sardinia, în luna iunie. CNN a verificat cel mai ieftin preț disponibil pentru o închiriere de două zile în acest weekend la diferite aeroporturi importante. Cel mai bun preț pe care l-a putut găsi a fost de 150 de dolari la Aeroportul Internațional din Los Angeles, 161 de dolari la Miami, 167 de dolari la Heathrow, 225 de dolari la Nisa, în sudul Franței, și 183 de dolari la Veneția, în Italia.

Aglomerație sau nu, sezonul călătoriilor a început. Vacanța copiilor va aduce un aflux și mai mare de călători, reprezentat de familiile cu unul, doi și chiar trei copii.