Lifestyle

Se apropie încoronarea Regelui Charles. Ce au voie să facă membrii casei regale cu cadourile primite

Charles Camilla
Sursa foto: G4Media

Pe 6 mai, Regele Charles urmează să fie încoronat alături de regina consoartă Camilla. Și, ca la orice eveniment de acest tip, cuplul regal va primi numeroase cadouri din partea invitaților, de care însă nu se vor putea bucura decât în limita regulilor aplicate casei regale.

Familia regală britanică este supusă unor reguli diferite față de alte personalități publice, nu doar din Anglia, ci și din lumea întreagă. Un exemplu în acest sens este politica oficială privind cadourile primite. Politica privind primirea de cadouri de către familia regală britanică a fost elaborată în 1995 și actualizată cel mai recent în 2003. Este mai o politică ci mai degrabă un set de recomandări privind modul în care ar trebui să se comporte familia regală britanică. În linii mari, politica împarte cadourile în două categorii: oficiale și personale.

Cadourile oficiale sunt cele primite de familie în legătură cu îndatoririle lor oficiale sau cele trimise de întreprinderi sau persoane pe care nu le cunosc personal. Acestea le includ pe cele primite de la oficiali sau demnitari, cum ar fi alți șefi de stat sau reprezentanți aleși, în timpul vizitelor de stat sau al altor funcții oficiale. Acestea nu sunt proprietatea privată a membrilor familiei.

Conform prevederilor, cadourile oficiale nu pot fi vândute sau tranzacționate. Ele pot fi purtate sau folosite de membrii familiei regale sau pot fi expuse public în palate. Obiectele dăruite monarhului de către un alt șef de stat sau de guvern devin automat parte a colecției regale, o instituție înființată pentru a gestiona patrimoniul regal al țării. În caz contrar, acestea ajung în depozit.

Regimul special al cadourilor personale

Cadourile personale sunt cele care provin de la persoane pe care membrii familiei regale le cunosc în mod privat și care nu sunt oferite în legătură cu un angajament sau o îndatorire oficială. Acestea pot fi de orice valoare și sunt deținute de membrul familiei în mod privat.

Cadourile primite de la persoanele cu care au un fel de relație oficială, cum ar fi deținătorii de mandate regale, sunt, de asemenea, considerate personale, dar numai dacă au o valoare mai mică de 150 de lire sterline. Orice lucru mai valoros este un cadou oficial.

Informații incomplete despre cadourile Reginei Elisabeta a II-a

Despre cadourile oficiale primite sunt disponibile foarte puține informații. În fiecare an, palatul regal publică o listă a cadourilor primite în anul precedent, dar șterge în același timp și informațiile mai vechi. Nu există o bază de date publică a cadourilor oficiale, ceea ce le face aproape imposibil de urmărit fără cooperarea palatului.

Politica nu se referă la obiectele primite înainte de 1995. Acest lucru a creat incertitudine și ambiguitate cu privire la statutul obiectelor primite de regina Elisabeta, inclusiv cadouri valoroase de bijuterii de la șefi de stat străini la nunta sa din 1947, la încoronarea sa din 1953 și la evenimente oficiale, cum ar fi vizitele de stat, de-a lungul domniei sale.

Obiectele primite în circumstanțe similare ar fi considerate astăzi, fără echivoc, cadouri oficiale.

Incidente jenante cu Prințul Charles

Au existat o serie de incidente jenante, inclusiv la sfârșitul anilor 1980, când Palatul Buckingham a susținut că Prințul Charles și Prințesa Diana au primit drept cadou un tablou și un porumbel de la sultanul din Oman. Ulterior s-a dovedit că au primit și o mașină sport de 80.000 de lire sterline și bijuterii cu safire și diamante.

Prințul Charles a ordonat o revizuire formală, printre altele, a politicii privind cadourile oficiale după afacerea Paul Burrell din 2003. Burrell, majordomul Dianei, a fost acuzat de furt după ce poliția a găsit sute de bunuri ale acesteia în podul său. Procesul a eșuat după ce regina a susținut că Burrell i-a spus că ținea obiectele pentru a le păstra în siguranță.

Un set de recomandări, nu o politică

Politica nu este adoptată oficial, deoarece este doar un set de recomandări și nu conține instrucțiuni privind măsurile care trebuie luate în cazul în care se constată că monarhul sau orice alt membru al familiei a încălcat politica.

De exemplu, în 2006, fiul Prințesei Margareta, David Armstrong-Jones, conte de Snowdon, a scos la licitație bunurile acesteia, inclusiv 47 de cadouri oficiale, deși acest lucru era în mod clar împotriva spiritului politicii. Regina i-a ordonat să doneze încasările din cadourile oficiale în scopuri caritabile, conform The Guardian.