Actual

Se dau bani de la stat pentru români! Vine un 10% pentru luna aprilie, cadou de iepuraș

Bani
Foto: capital.ro

Vine Paștele, toate sunt scumpe, unele chiar exagerat de scumpe, cum ar fi roșiile care acum în piețe se vând cu prețuri între 50 și 70 de lei, în funcție mai mult de cât de bogat este cartierul în care se află piața…

Da, vine Paștele, oamenii se bucură de mese în familie, pace sufletească și timp petrecut cu cei dragi. Anul 2023 vine cu multe provocări. Inflația și prețurile extrem de crescute care au atins nivele record reprezintă o dificultate pentru oameni. Astfel, masa de Paște nu va mai fi atât de îmbelșugată, iar cheltuielile legate de această ocazie de sărbătoare vor lăsa o gaură în bugetul românilor.

Totuși, statul implementează anumite majorări sau bonusuri pentru a ajuta cetățenii în această situație în care prețurile sunt la un nivel ridicat, iar salariul nu este suficient pentru un trai decent, luând în considerare și apropierea Paștelui. Așadar, o veste bună apare la orizont pentru o anumită categorie de români. Pe lângă salariu, luna aprilie aduce și un bonus de 10% din venitul lunar, încasat de angajați de la stat. Astfel, va exista o majorare a bugetului lunar pentru cei incluși în această categorie.

Un plus binevenit

Guvernul alocă în această lună bani mai mulți pentru o anumită categorie de români. Este vorba de profesori, domeniul educației având cadre didactice cu vechime și experiență care au totuși salarii foarte mici, în comparație cu importanța muncii depuse. Meseria de cadru didactic este una dificilă, oameni care ocupă această poziție având multă responsabilitate, în special de a educa și forma noua generație.

În contextul salariilor extrem de mici, sindicatele au dus această problemă în instanță. Motiv pentru care, Executivul a adoptat în 2022 o Ordonanță de urgență care prevede compensarea  diferențelor salariale neplătite între 2017 și 2021, în cazul profesorilor.  Astfel, potrivit acestei Ordonanțe, aceste diferențe salariale câștigate în instanță vor ajunge la angajați. Profesorii au primit o primă tranșă de 5% în toamna anului trecut. La acea vreme, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a făcut anunțul că profesorii vizați de OUG vor începe să primească de la 1 noiembrie eventualele prime sau majorări neplătite. Este vorba despre diferențele salariale din 2017.

Acum, în perioadă imediat apropiată Paștelui, cadrele didactice primesc banii destinați celei de-a doua tranșe a diferențelor salariale, din perioada 2017-2021. Angajații din sectorul educației vor primi în această lună 10% din diferența de salariu prin utilizarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 48 din 14 aprilie 2022.

Bani pentru profesori

Sumele necesare pentru acordarea diferențelor de drepturi salariale stabilite vor fi plătite în tranșe, pe o perioadă de 5 ani, începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, potrivit actului normativ din 2022. Anul trecut, plata a fost făcută într-o singură tranșă, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a OUG.

Potrivit datelor oficiale, plata acestor sume pentru profesori se face anual, într-o singură tranșă, până la data de 30 iunie a anului. „Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite potrivit prevederilor art. 1 și art. 2 se asigură de la bugetul de stat. Ele se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, conform Guvernului, conform Fanatik .