Diverse

Se întâmplă la noi! Un proprietar a ocupat cu propria curte jumătate din banda unui carosabil 

Se întâmplă la noi! Un proprietar a ocupat cu propria curte jumătate din banda unui carosabil 
retailers.ro

În cea mai mare și bogată comună din țară, „e un proprietar care şi-a cadastrat terenul înainte de dezvoltare şi nicicum nu a vrut să îşi retragă gardul pe aliniamentul actualei străzi”.

Este vorba de comuna Florești din județul Cluj, unde, locuințele costă zeci sau sute de mii de euro, dar condițiile sunt ca la sat. De exemplu, foarte multe străzi nu au trotuare deloc şi în multe locuri au fost făcute ulterior cât să fie bifate, așa că localnicii circulă ca pe uliță, pe lângă mașini. Și asta, în condițiile în care, în fiecare dimineaţă, mii de autoturisme se revarsă spre Cluj-Napoca. Erorile de urbanism sunt atât de mari, că se văd din satelit. Un material din seria “Coșmar Residence”.

Florești, un haos de betoane

Oamenii au ales preţul mai mic pentru un apartament mai mare, dar s-au trezit într-un cartier rezidențial care arată mai mult ca un sat.

Aceasta este povestea zecilor de mii de oameni care au cumpărat locuinţe la Floreşti, cea mai mare comună din ţară, devenită un cartier al metropolei Cluj-Napoca. În prezent, oamenii îşi pierd visele în ore lungi petrecute în trafic şi într-un haos de betoane.

În Florești, o curte a fost amenajată pe jumătate de stradă

„Aici e un proprietar care şi-a cadastrat terenul înainte de dezvoltare şi nicicum nu a vrut să îşi retragă gardul pe aliniamentul actualei străzi”, a declarat Horia Sulea, fost primar în Floreşti (care a a semnat autorizaţiile de construire din Floreşti între anii 2012 şi 2020), făcând referire la o curte care ocupă jumătate de bandă.

Și centrul comunei Florești este ocupată de macarale, betoniere şi zgomot de picamere, printre care locuitorii îşi fac plimbarea de după-amiază.

De asemenea, există străzi în Floreşti care îţi reamintesc că locuieşti la sat, pentru că nu au văzut niciodată o lopată de asfalt. Cele mai multe străzi au rămas în proprietatea dezvoltatorului şi după vânzarea apartamentelor nimeni nu s-a mai ocupat de amenajarea acestora. Şi, pentru că tot vorbim de sat, în unele locuri, la umbra blocurilor trăiesc și câteva găini…

În momentul exploziei demografice nu s-a ţinut cont de reguli clare

Potrivit unui proprietar, Daniel Meze, „Practic nu avem infrastructură, nu avem drumuri, nu avem canalizare funcţională. Suntem îngrămădiţi aici. Credeam că lucrurile or să meargă spre bine, dar merg înspre rău”.

Iar conform  inspector general ISC Paul Racoviță, „Un exemplu de ne-bună practică este Floreşti-Cluj, de exemplu. Care nu seamănă nimic cu nimic”.

Aşa arătau, în 1980, planurile de dezvoltare ale Floreștiului. Clădiri la mare distanţă una de alta, locuri de joacă, grădini, o şcoală, o bibliotecă.

În acest context, primarul Floreștiului, Bogdan Pivariu a declarat: „În momentul exploziei demografice nu s-a ţinut cont de reguli clare pentru momentul acela, iar ulterior regulile nu prea au mai existat şi atunci au apărut aceste sincope, aceste discrepanţe,…aici puteai ceva, acolo altceva… şi a apărut această prostie urbanistică”.

Un proiect aprobat a intrat în circuitul civil, eşti obligat să-l respecţi, a declarat Horia Sulea, făcând referire la unul dintre puţinele complexuri de blocuri în care legea a fost respectată.

Ce spune administrația actuală a comunei

Ținând cont de situația din această comună, actuala administrație a precizat că:

  • se încearcă repararea a ceea ce s-a făcut greşit, dar nimeni nu garantează că este posibil.
  • în ultimii 2 ani, numărul autorizaţiilor de construire eliberate în Floreşti s-a redus la jumătate în ultimii doi ani, potrivit observatornews.ro.